Mehmet Şinasi Tekman

1933 yılında Kıbrıs’ın Arçoz (Yiğitler) köyünde doğan Tekman’ın babası Ali Mehmet Carcuni (Berber) ve annesi Şifa Hanım idi.

İlkokulu köyde okuyan Tekman, ortaokul ve lise eğitimini Lefkoşa’da yatılı olarak yaptı.

1950-1952 yıllarında Türk Lisesi öğrencilerinin çıkardığı “Çığ” dergisinde ilk yazın çalışmalarını yayınlayan Tekman, 1952’de Öğretmen Koleji sınavını kazandı. Tekman, 1954’te ilkokul öğretmeni olarak atandı. Tekman, 1955’te Baf Kasabası İlkokulu’na ve 1956’da ise Lefke İlkokulu’na atandı.

1956-58 tarihleri arasında İngiltere’de Winchester’de King Alfred’s Koleji’nde el sanatları tahsili yapan Tekman, İngiltere’de aldığı eğitim sonrasında 1959’da ortaokul kadrosuna geçti, 1968’e kadar Lefke Gazi Lisesi’nde öğretmen, müdür muavini ve müdür vekili görevlerinde bulundu.

Lefke’de görevalır almaz, İngiltere’de aldığı eğitim doğrultusunda seramik atölyesi açmak için girişimlerde bulunarak Lefke’de tam donanımlı seramik atölyesi kuran Tekman, 1959’da Türk okullarındaki ilk seramik atölyesini Lefke Teknik Lisesi’nde açtı. Tekman, 1963-1967 yılları arasında Lefke Gazi Lisesi’nde görevli olduğu sürede mücahitlik görevi de yaptı.

Tekman, 1968’de Lefkoşa’da açılan İngiliz Koleji yeni adıyla Türk Maarif Koleji’ne atandı. 1958 yılından itibaren genellikle zeytin ağacı, derelerin sürüklediği, deniz atığı ağaç parçaları, köy ve orman yangınlarında yanmış ağaç kütüklerini kullanarak çeşitli heykeller yapan Tekman, yarattığı etkileyici ahşap heykellerin yanı sıra fotoğraf ve şiirleriyle de tanındı.

Tekman’ın “Çardak” ve “Çevre” gibi dergilerde şiir ve öyküleri de yayınlandı. Hayatı boyunca birçok karma ve kişisel sergi de açan Şinasi Tekman, 2005 yılında aramızdan ayrıldı.

Eserleri