Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Düzenlenen Görkemli Bir Törenle Açıldı…
Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2018, 16:28
Son düzenleme: 21 Ocak 2020, 14:57

Yakın Doğu Üniversitesi Kampüsü Müzeler Bölgesi, Kıbrıs Araba Müzesi karşısında kurulan ve 14 Türk Devleti’ne mensup ressamların önemli eserlerinin yer aldığı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, düzenlenen görkemli bir törenle açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, yoğun katılımla yapılan açılışa Başbakan Tufan Erhürman başta olmak üzere, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Zorlu Töre, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Atağolu, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, TÜRKSOY yetkilileri, milletvekilleri, rektörler ve rektör yardımcıları, dekanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen sanatçılar ve davetli misafirler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Başbakan Tufan Erhürman Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, TÜRKSOY Adına Askar Turganbayev, Başkurdistan Cumhuriyeti’nden Devlet Sanatçısı Rafael Kadyrov, Türkmenistan Cumhuriyeti Ressamları adına Devlet Sanatçısı Cuma Aman Durdi, Özbekistan Cumhuriyeti Ressamları adına Devlet Sanatçısı Muhammed Fazılov birer konuşma yaptı. Törende, TÜRKSOY Genel Sekreteri Hüseyin Kasinov adına Dr. Suat İ. Günsel’e bir plaket takdim edildi.


Prof. Dr. Ümit Hassan: “Müze Özvarlığımızın Gelişiminin Sentezi Olacak…”
Törende ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin Kurucu Rektör Suat Günsel’in girişim önderliği, yatırım imkanları, estetik ve teknik oluşumlara yön verme karakterini yansıttığını söyledi.

Müzenin, Kıbrıs’ın kültürel varlığının geçmişinin yansıtılmasını da sağlayacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Hassan, “Sanat eserleri birikiminin ön tasnifi, nihai tasnifi yansıtan müzenin bütün varlığı Suat Günsel’e aittir” dedi. Konuşmasında, Türk kültür ve sanatlarının ortak yönetimi olan TÜRKSOY’a atıfta bulunan Prof. Dr. Hassan, müzik, resim, heykel ve mimari olarak önemli bütünsellikleri meydana getirerek sürdürdüklerini belirtti. Bu müze ile Kıbrıs Türk ressamlarının naif tarzlarının ayrı bir senteze ulaştırarak yeni güzellikler imkanı arandığını ifade eden Prof. Dr. Hassan, TÜRKSOY ve varlığımızla birliğin önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin çok boyutlu bir işlevselliğe sahip olacağını belirten Prof. Dr. Hassan, “Bu müze hem öz varlığımızın gelişimi hem de uluslararası platformdan aldıklarımız ve oraya vereceklerimizin sentezi olacaktır. Modern sanat müzesi estetize edilmiş dünyamızı yeniden tanıtacak. Kıbrıs’ın kültürel varlığını ilk olarak resim, heykel ve etnoğrafik varlıklarla temsil edilecek sanatsal yansımasını canlandırırken, 14 Türk Cumhuriyetin birliğine katkıda bulunacak ve modern sanat oluşumunu üst düzeye ulaştıracak. Kıbrıs resim sanatının ekollerini sergilenerek zenginleşecektir. Değişik ekollerin ayrı ayrı içsel girişimleri ve birbirleri ile mukayeselerine önemli zemin hazırlayacak. Eğitime yeni imkanlar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda müzede resim sanatının bütün unsurlarının yer aldığı eserlerin var olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Ümit Hassan, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin geleceğe açılan pencere olarak niteledi.

Rafael Kayrov: “Müze Medeniyetin Gelişmesinin Temeli Olacak”
Başkurdistan Cumhuriyeti Ressamları adına konuşma yapan Devlet Sanatçısı Rafael Kayrov, kültürel mirasın korunmasına vurgu yaparak yeni açılan müzenin, medeniyetin daha da gelişmesinin temeli olacağını belirtti. Müzelerin modern iletişimin kendine özgü bir yolu olan ulusların en evrensel iletişim dili olduğunu dile getiren Kayrov, müze sayılarının giderek arttığını söyledi. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin bir yaratıcılık ürünü olduğunu söyleyen Kayrov, “Müze, Suat Günsel’in müze değerlerinin sadece elden ele geçirilebileceği iddiasını bir kez daha kanıtlayan bir haklılığıdır” dedi. Suat Günsel’in, güzel sanatlara ve onların yaratıcılarına karşı saygılı tutum sergilediğinin altını çizen Rafael Kayrov, Günsel’in toprağını ve halkını sanat mekanına çevireceğine inanç belirtti.