92 Sanatçının 165 Özgün Eseriyle Hazırlanan “Dr. Fazıl Küçük ve Milli Mücadele” Temalı Sergi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Tarafından Kıbrıs Sanat Merkezi’nde Açıldı…
Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2019, 16:55
Son düzenleme: 08 Ağustos 2019, 09:26

Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Vakfı bünyesinde bulunan Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi, Kıbrıs Türk Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün 35. ölüm yıl dönümü anısına ülkemiz 92 sanatçısının 165 özgün eseriyle hazırlanan “Dr. Fazıl Küçük ve Millî Mücadele” temalı sergi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Atatürk Kültür Merkezi’nde bulunan Kıbrıs Sanat Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleşen serginin açılışına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana Muhalefet Partisi Başkanı Ersin Tatar, milletvekilleri, Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ile misafirler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı.

Ülkemiz sanatçıları tarafından, yağlı boya ve akrilik tablolar, seramik/heykel çalışmalar, üst üste bindirme tekniği ile hazırlanan tarihi fotoğraflar, kolaj, video grafik, dijital illüstrasyon, dijital baskı ve linol baskı teknikleri ile hazırlanmış eserler ile Dr. Fazıl Küçük’e ait bire bir yüz, el ve saçlarında gerçek saçlarla kıllandırma tekniği ve protez göz kullanılarak tasvir edilen Hiperrealist silikon heykelin sergilendiği “Dr. Fazıl Küçük ve Milli Mücadele” temalı sergi, bir ay boyunca ziyarete açık olacak. Milli Mücadele dönemlerinde yaşamış Kıbrıslı fotoğraf sanatçılarına ait Dr. Fazıl Küçük ve Millî Mücadele temalı fotoğraflar da sergilenirken, Kraliçe Elizabeth’in Dr. Küçük’e hediye ettiği ve cumhurbaşkanı muavini iken makam arabası olarak kullandığı Austin Princess marka araç ile özel arabası Chevrolet marka araba da sergide yer alıyor.


Prof. Dr. Ümit Hassan “Dr. Küçük’ün Eş Anlamlısı Milli Mücadele…”
Açılışta ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Dr. Fazıl Küçük adının eş anlamlısının milli mücadele olduğunu belirterek, kendisini kalbi duygular ve şükranla andıklarını söyledi.

Kurucu Rektör, Dr. Suat Günsel’in sanat kapılarını gittikçe açtığı ve sanat dünyasını büyüttüğü bir dönemi yaşadıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Hassan, bu sanatsal çalışmaların Dr. Fazıl Küçük huzurunda taçlandığını ifade etti. Prof. Dr. Hassan, “Dr. Suat Günsel sanata yeni ivmeler kazandırarak toplumsal ve siyasal hayatımız ile tarihimize milli güzellikler katıyor” dedi.

Dr. Fazıl Küçük’ü sembolik ifadelerle anlatan Prof. Dr. Ümit Hassan, Dr. Küçük’ü kararlılık, liderlik, millilik, stratejiklik, ilkelilik, sevecenlik, basiret ve hekimlik sembolleri ile tanımladı. Dr. Küçük’ün, mücadelede teşkilatlı olma kararlılığını hızlandırma görevini üstlenirken, halkın direnci ve manevi gücünü de pekiştirmeyi sağladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Hassan, “Liderliği, telkin kabiliyeti, kalem gücü ve teşkilat unsurları ile heyecan, direnç yaratma ve ekip oluşturmadan geçmiştir. Milli oluş görüşü Kıbrıs Türk halkı ile birlikte ilerleyiş yanında Türkiye ile ortak zemin ve ortak hareket planı hazırlamaktan geçmiştir. Aynı zamanda Dr Küçük, Kıbrıs’ın dinamikleri ile dış dinamikleri örtüştürmeyi başarmıştır. Söz gazetesi, Halkın Sesi, KATAK, Kıbrıs Türk Halk Partisi, Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi, Kıbrıs Türk’tür sloganı ortaya koyması, “Ya taksim ya ölüm” parolası ile Milli Mücadele’de dış ve iç girişimleri birleştirmeyi başardı” diye konuştu.

Sözlerinin sonunda Dr. Fazıl Küçük’ün, sevecenlik ve latife severliliği ile kendine özgü şahsiyet yapısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ümit Hassan, özverili davranarak zamanın şartlarının gereğini yerine getirme basiretini gösteren ve toplum dokusunu iyileştiren hikmet sahibi bir hekimdi ifadelerini kullandı.


Dr. Küçük ile Özdeşleşen Kıbrıs Türkü’nün Mücadelesi Genç Nesillere Aktarılmalı…
Açılışta söz alan Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük de, üzgün olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, serginin oluşmasına emek verenlere teşekkür etti.

Mehmet Küçük, “Üzgünüm çünkü Dr. Küçük buraları göremedi. Burası bir ovaydı ve muhteşem bir irfan yuvası, üniversite oldu. Dr. Küçük’ün bu irfan yuvasını göremediği için üzgünüm” dedi. Dr. Küçük’ün verdiği mücadeleden bahsederken bu mücadelenin genç nesillere aktarılmasının önemine değinen Küçük, üniversitelerin Kıbrıs Türkü’nün mücadelesi ile özdeşleşen Dr. Küçük’ü genç nesillere aktarmanın görevi olduğunu söyledi. Mehmet Küçük, “Bugün burada İstiklal Marşı’nı Türk Bayrağı yanında okuyabiliyoruz. Dr. Küçük zamanında milli marş Yaşasın Kraldı ve İngiliz bayrağı vardı. Oralardan bugünlere nasıl gelindiğini gelecek nesillere öğretmek görevimizdir” sözlerini kullandı.

Dr. Küçük Vakfı, ailesi ve şahsı adına serginin oluşmasına emek koyanlara teşekkürlerini sunan Mehmet Küçük, Dr. Fazıl Küçük’ü saygı ve rahmetle andı.


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: “Yakın Doğu Üniversitesi Dr. Küçük Anısını Yaşatmak İçin Önemli Bir Görevi Yerine Getiriyor…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise “Dr. Fazıl Küçük ve Milli Mücadele” sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 35. yılında rahmet ve saygı ile andıklarını dile getirerek, inandığı ilkeler uğruna mücadele etmesini bilen bir kimliği saygı ile anmaya devam edeceklerini söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin düzenlediği sergi ile Dr. Küçük’ün anısını yaşatma görevini üstlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Yakın Doğu Üniversitesini yönetimini bu misyonundan dolayı kutladı. Dr. Küçük’ün her zaman güçlü kalemi ile toplum meselelerini ön planda tutarak görüşlerini çekinmeden ifade ettiğini anlatan Akıncı, en önemli meziyetinin halktan ve halkından kopmamış birisi olması olduğunu belirtti.

Mustafa Akıncı, “Resmi görevinde her zaman halkı ile beraber olan resmi görev dışında da herkesle sohbet eden, şakalaşan birisiydi. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la arada anlaşamamalarına rağmen toplumsal beraberlikle buluşmayı başarmış, siyasi kırgınlıkları aşma becerisini gösterebilen bir önderdi” dedi. Dr. Küçük’ün 1975’te kurulan Kıbrıs Türk Federe Devletinde kendisine ayrılan sandalyeyi almak istemediğini aktaran Cumhurbaşkanı Akıncı, hem bir önder hem de halk içinden yoksul insanlara ücretsiz bakım sağlayan bir hekim olan Dr. Küçük’ü özlediklerini ifade etti.

“Sevecen, inandığı ilkeler uğruna mücadele etmesini bilen bir kimlik olan Dr. Küçük’ü saygı ile anmaya devam edeceğiz” diyen Mustafa Akıncı, anısını yaşatmak içinde yapılanları ihmal etmeyeceğiz, bu önemli görevi üstelenen Yakın Doğu Üniversitesi’ni de kutluyorum. Nur içinde yatsın” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.