Türkiye İle Azerbaycan’dan 7 Sanatçının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Özel Olarak Hazırladığı ve 27 Eserden Oluşan “Türkiye-Azerbaycan Sanatçıları Sergisi” İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Tarafından Açıldı…
Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2019, 16:07
Son düzenleme: 07 Ağustos 2019, 15:28

Türkiye ve Azerbaycan’dan 7 ressamın bir araya gelerek Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı ve toplamda 25 eserden oluşan “Türkiye-Azerbaycan Sanatçıları Sergisi” İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, İletişim Fakültesi Sergi Salonu’nda yer alan serginin açılışında, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, T.C. Lekfoşa büyükelçilği Temsilcisi Kadir Akçeşme, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Meriçli, rektör yardımcıları, Yakın Doğu Bank Genel Müdürü Selami Kaçamak, öğretim üyeleri, sanatçılar ve davetli misafirler hazır bulundu.

Serginin açılışında Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Sanatçılar adına Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlham Enveroğlu ile İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars birer konuşma yaptı.

Üniversitenin Akademik ve İnovatif Çalışmalarını Anlattı…
Serginin açılış konuşmasını yapan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, 40 yıldır bu coğrafyada eğitim, bilim, sağlık, inovasyon ve sanat denildiğinde akla Yakın Doğu Üniversitesi’nin geldiğini ifade ederek, Üniversitenin, sahip olduğu eğitim ve araştırma birikimiyle enerjisini, yerel ve küresel ölçekte, toplumların ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel gelişimine katkı sağlamak için kullandığını söyledi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitelerine ek olarak, 2018-2019 öğretim döneminde 60 yaş üzeri bireyler için “+60 Yaş Tazelenme Üniversitesi’ni” hayata geçirdiklerini, Kıbrıs’ın ilk ve tek Çocuk Üniversitesi olan “Özay Günsel Çocuk Üniversitesi”nin de eğitim-öğretim hayatına başladığını belirtti.

Ülkenin kalkınması adına her zamanki gibi geleceğe yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Şanlıdağ, “Tek sağlık konseptine uygun olarak insan, çevre ve hayvan sağlığını ayırt etmeden hizmet vermekteyiz. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Diş Hekimliği Hastanesi ve Hayvan Hastanesi’yle birlikte Girne Üniversitesi Dr Suat Günsel Hastanesi ve Diş Hastanesi dahil olmak üzere 5 hastane ile toplumumuza dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmaktayız” dedi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, 2’si Nobel ödüllü, 5’i bilime yön veren 100 Türk bilim insanı arasında yer alan öğretim üyeleri yanında bu ay içerisinde 2 önemli bilim adamını daha akademik kadroya dahil ederek bu sayının 7’ye çıkmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Sanatla Asya’dan Akdeniz’e doğru uzanan yıkılmaz, sağlam bir köprü “Sanat Köprüsü” inşa ediyoruz” diyen Prof. Dr. Şanlıdağ, “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi kapsamında son 9 ayda Kampüste 84 sergi açılmış, bugünkü sergi ile birlikte bu sayı 85’e ulaşmıştır. Halihazırda Kampüsümüzde 9 Sergi sanatseverlerle buluşmaktadır. 15 Kasım 2020’de açılacak olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesiyle birlikte Yakın Doğu Üniversitesi Müzeler Bölgesinde; Kıbrıs Araba Müzesi, Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi, Milli Tarih Müzesi, Denizcilik Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi, Bıçak ve Kılıç Müzesiyle 7 müze sanatseverlerle buluşacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Enveroğlu: “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İle Yeni Bir Türk Kimliği Oluşacak…”
Sergiye katılan sanatçılar konuşan adına Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlham Enveroğlu da, ünlü Rus yazarı Dovstyeski’nin dünyayı güzellik ve sevgi kurtaracak sözüne atıfta bulunarak güzelliği korumak için sanatçıya, sanat koruyuculara ve sanatseverlere büyük iş düştüğünü söyledi.

Enveroğu, “Bir yerde sanat ve sevgi varsa o yerde güzelliği kurtarma çabası vardır demektir. Bugün burada bulunan herkesin bu çabayı ve sorumluluğu hissettiğini biliyorum. Burada yeni bir ekol doğuyor. Basit bir müze veya koleksiyon çalışması değil. Türk sanatında 1950’lerde Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan da 60’lardan 90’lara kadar süren kimlik arayışının en önemli iş merkezindeyiz. Kendi köklerine dayanan modern bir sanat kimliğinin henüz tamamlanmadığını biliyoruz. Bunun için tek başına kimsenin gücü yetmezdi. Bu müze bahanesi ile sanatta yeni bir Türk kimliği doğuyor. Soyut dışa vurumculuğu Suat Hoca’mızın sayesinde bütün dünya buna şahit olacaktır. Sanat hayatımızın altın harflerle yazılacağı bir dönem yaşıyoruz bugün. Bu projeye katılan herkese ve bizlere verilen fırsat için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. İlham Enveroğlu, “Bu kala bizim kala. Kaldıkça bizim kala, kurmadım kendim kalam. Kurdum ki izim kala” manisiyle sözlerini noktaladı.

Bakan Baybars: “Kıbrıs Türk Sanatının Kimliğinin Tohumlarını Yeşerten Bir Adım Atılıyor…”
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da yaptığı konuşmasında, Kıbrıs Türk sanatının kimliğinin oluşturulmasında, buradaki sanat ve kültür tohumlarının yeşermesine ve geleceğe aktarılmasında büyük bir tanıklık edildiğini belirterek Dr. Suat İrfan Günsel’e teşekkür etti.

Bakan Baybars, “Kıbrıs Modern Sanatına yapmış olduğu katkılar ve bu fikri ortaya koyarak bir toplumun kültürel gelişmesi, bütünleşmesi, duygu ve düşüncelerinin ölümsüzleştirilmesi ve ileriki nesillere aktarılması için sanatın etkili araç olduğunu bilen ve anlayan bir insanımıza sahip olduğumuz için gurur duyuyorum. Bu bakımdan, Dr. Suat Günsel’e ve Yakın Doğu ailesine şahsım ve hükümetim adına teşekkür ederim” dedi.

Sanatın on binlerce yıl önce mağaralardaki ilk sanatçıların çizdiği figürlerden bugünlere hep insanlığa umut olduğunu ifade eden Bakan Baybars, sanatçıların bir dönemi ifade ettiğini söyleyerek Picasso örneği verdi.

Ayşegül Baybars, “Faşist İtalyan ve Nazi kuvvetlerinin 1937 yılında Guenika’ya yapmış olduğu saldırıda binlerce insan yaralanmıştı. O dönemde buna tanıklık eden Picasso kendi ülkesindeki bu savaş, şiddetti ve kaosu aktarmak, o dönemlere tanıklık etmek maksadıyla devasa bir tablo yapar. Bu tablo savaş karşılığının ve acıların simgesiydi. O dönemde sergiyi gezen Alman bir General Picasso’ya “Bu eseri siz mi yaptınız” diye sormuş, Picasso da “Hayır, Siz yaptınız” demiş. Buradan yola çıkarak, sanatı oluşturan bir ülkenin yaşamış olduğu değerleri, iyi ve kötü günleri, iz bırakmış kişileri olayları sanatsal bir dille anlatan sanatçılara kulak vermek gerekiyor. Sanata ve kültüre dair çok daha güzel eserler bırakmak için bizlerin de daha güzel inşa etmesi ve toplumu refah ve kalkınmaya götürecek politikalar üretilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 85’inci sergisini açmasının Kıbrıs’ın gördüğü ilklerden birini yaşadığını, bu sergilerin de geleceğin ışığı ve umudu olduğunu ifade ederek bu ilklerde yer almaktan gurur duyduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.

Teşekkür Belgesi Takdim Edildi…
Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars tarafından sergide yer alan 7 sanatçıya teşekkür belgesi takdim etti. Ardından sergi kurdelesi kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. Farklı tarz ve ekollerin yer aldığı sergi, 9 Ağustos 2019 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında İletişim Fakültesi Sergi Salonu’nda ziyarete açık olacak.