Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Özel Olarak Türkiye’den 9 Baskı Resim Sanatçısının Hazırladığı 55 Eser, Kazakistan’dan 5 Sanatçıya Ait 24 Eser ile Kazakistanlı Sanatçı Zhenis Moldabekov’un Hazırladığı 45 Eserden Oluşan Toplam Üç Ayrı Sergi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy Tarafından Açılıyor…
Eklenme Tarihi: 07 Ekim 2019, 08:45

Düzce Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldız Doyran, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müjde Ayan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeliha Akçaoğlu, Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nedret Yaşar, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Ramazan Can ve Özlem Can, Ankara Devlet Opera Balesi Baş Ressamı Talat Ayhan’dan oluşan 9 Türkiyeli akademisyen ve sanatçının ayrı ayrı hazırladığı 55 eser ile Kazakistanlı sanatçılar Botagoz Tolesh, Aitkali Zhaysanbaev, Kuanysh Bazargaliev, Sergey Anarbekov, Yergali Palymbetov tarafından hazırlanan 24 eser ve Kazakistanlı sanatçı Zhenis Moldabekov’in 45 eserinden oluşan kişisel resim sergisi ile toplam 124 eserden oluşan üç ayrı sergi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, toplam 124 eserden oluşan üç ayrı serginin açılışı, 08 Ekim 2019 salı günü saat 08.30’da, Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Türkiye'den 9 Akademisyen ve Sanatçı Tarafından Hazırlanan Toplam 55 Eser Sergilenecek
Türkiye Baskı Resim Sanatçıları hakkında bilgi veren Baskı Resim Rezidansı program koordinatörü ve sergi küratörü Doç. Dr. Erdoğan Ergün, Yakın Doğu Üniversitesi Baskı Resim Sanatçı Rezidansı’nın çalışma disiplinleri tüm geleneksel baskı yöntemlerini içeren Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin baskı resim atölyelerinde gerçekleştirilen uluslararası bir sanat oluşumu olduğundan bahsetti.

Doç. Dr. Erdoğan Ergün; "Türk Dünyasındaki Baskı Resim Sanatçılarına Ev Sahipliği Yapıyoruz"
Doç. Dr. Erdoğan Ergün; "Programımızın temel amacı çağdaş sanat alanında özellikle Türk dünyasındaki baskı resim sanatçılarına ev sahipliği yapmak ve katılımcı sanatçıların atölye ve stüdyolarda gerçekleştirdiği özgün eserlerinin 09 Ağustos 2018 tarihinde temeli atılan ve 2020 yılında tamamlanacak 20.000 m2 kapalı alanı olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi koleksiyonunda yer almasını sağlamaktır. Şimdiye kadar 100’den fazla baskı resim sanatçısını misafir eden sanatçı rezidansımız, sanatçılara araştırma ve üretim olanakları sağlamanın yanı sıra, geziler, seminerler, atölye söyleşileri de düzenlemektedir. Ayrıca görsel bir bellek oluşturma amacıyla sanatçıların bakış açısı, çalışma yöntemleri ve genel olarak sanat hakkındaki görüşlerinden oluşan kısa röportajlar atölye ortamında video çekimleri ile belgelenmektedir. " Dedi

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Ürettiler
Doç. Ergün ayrıca şunları söyledi; " 11'ncisi düzenlenecek olan resim ve baskı resim çalıştayında Düzce Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Yıldız Doyran, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof.Müjde Ayan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Anasanat Dalı Başkanı Prof. Tansel Türkdoğan, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Prof. Zeliha Akçaoğlu, Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Nedret Yaşar, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Ramazan Can ve Özlem Can, Ankara Devlet Opera Balesi Baş Ressamı Talat Ayhan’dan oluşan 9 akademisyen ve sanatçı ile gerçekleştirdiğimiz rezidans sonunda 55 resim ve baskı resimden oluşan sergideki eserler Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi resim ve baskı resim atölyelerinde 10 gün boyunca Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için üretildiler. Bu süre boyunca emek veren tüm katılımcı sanatçılarımıza teşekkür ederiz. "

Kazakistanlı Sanatçıların Karma ve Kişisel Resim Sergisilerinde Toplam 69 Eser Sergilenecek
Kazakistan sanatçılarından Botagoz Tolesh’in eserleri soyut plastik formlarıyla ayırt edilebiliyor. Tolesh'in eserlerinden biri olan "Sır" adlı çalışmada, sanatçı her bireyin farklı bir gizem olduğunu ifade ediyor. Çalışmada ayrıca, resimdeki çizgiler bir insan hakkındaki bir hikayeyi simgeliyor. Tolesh'in “Beyaz Kuş” adlı bir başka çalışması da savaşla ilgili bir hikayeyi anlatarak, sanatçı herkesi dünya barışına katkıda bulunmaya çağırıyor.

Aitkali Zhaysanbaev ise eserlerinde Kazakistan'ın üç neslini anlatıyor. Bunlardan biri olan“Yıkananlar” adlı çalışmada, sanatçı Kazakistanlı kadınların sembolik imajlarını betimliyor. Kadınların görüntüleri Kazakistan'ı sembolize ediyor: geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman tasvir ediliyor. Zhaysanbaev'in bir başka eseri ise, 1830'da Kazak halkına hükmeden son hanıyla ilgili “Kenasarı’nın Bayrağı” başlıklı bir hikayeden oluşuyor.

Kuanysh Bazargaliev'in eserlerinde de geleneksel Kazak deseni tasvir ediliyor. Yazar, eski Türk süsüne yeni bir bakış açısıyla bakmaya çalışıyor ve sembolizmin tarihin akışını nasıl etkilediğini göstermek istiyor.

Sanatçı Sergey Anarbekov’un eserlerinden “Sakalar” adlı çalışmasında Altay’da yeniden canlanmış altın buluntularından bahsediyor. “Giden” başlıklı bir başka çalışmasında ise dramatik olaylarla ilişkili göç hakkında bir hikayeden oluşuyor.

Yergali Palymbetov'un eserlerinde ise sanatçı bozkırlarda yaşamın zor ama ilginç olduğunu ifade ediyor. Yergali'nin eserlerinde tasvir edilen insanlar ise sanatçının kendi köyündeki insanları anlatıyor.

Zhenis Moldabekov Kimdir?
Kişisel Resim Sergisi İle 45 eseri sergilenecek Kazakistanlı sanatçı Zhenis Moldabekov 1988'de Güney Kazakistan bölgesinde, Türkistan'da doğdu. 2009 yılında Uluslararası Yassaui adını taşıyan Kazak-Türk Üniversitesi'nden mezun oldu. 2013 yılında, ‘Kazakistan 2050’ stratejisinin uygulanmasına yardım ettiği için ‘Nur Otan’ partisinden teşekkür plaketi aldı. 2014 yılında Cumhuriyet Sergisi-Sanat Eserleri Yarışması'nda birincilik kazandı. 2015 yılında "Bulgaristan Sanat Haftası" adlı uluslararası sergide 2. oldu. 2016 yılında Kazakistan Cumhuriyeti bağımsızlığının 25. yıldönümüne adanmış bir sergiye katıldı. Eserler Kazakistan ve yurtdışındaki müzelerde ve özel koleksiyonlarda yer almakta.