Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Özel Olarak Kazakistanlı Sanatçılar Sagin Abzalov ile Yasbi Agitayev Tarafından Hazırlanan İki Ayrı Kişisel Resim Sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy Tarafından Açılıyor…
Eklenme Tarihi: 28 Ekim 2019, 10:03

Kazakistanlı sanatçılar Sagin Abzalov ile Yasbi Agitayev'e ait eserlerden oluşan iki ayrı kişisel resim sergisi, Ekonomi ve Enerji Bakanı tarafından açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, toplam 31 eserden oluşan iki ayrı serginin açılışı, 28 Ekim 2019 pazartesi günü saat 08.30’da, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi sergi salonunda gerçekleştirilecek.

Sanatçı Sagin Abzalov, Halkların Büyük Göç Tarihini Yansıtıyor
Kazakistan Resim Sanatçısı Abzalov Sagin 14 eserinden oluşan kişisel resim sergisinde yer alan “Eski Ağaç” adlı çalışmasında, eskiye ait özelliklerin ve yenilgilerin tarihini yansıtmakta. ‘Güneşi müteakiben’ isimli eserinde ise sanatçı atalarından ve halkların büyük göç tarihini tasvir ediyor.

Sagin Abzalov Kimdir?
17 Mart 1970'te Atırav şehrinde doğdu. 1996’da Halel Dosmuhamedov Atırav Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girdi. Günümüzde yaratıcı etkinliklerle meşgul oluyor. Uluslararası, ulusal, bölgesel ve kentsel sergi ve projelerinin katılımcısıdır.

Sanat alanında çeşitli ödüllere layık görüldü, çeşitli sergilerde ödüller kazandı, ayrıca Atırav'da kişisel sergiler düzenledi. 2003’te Astana'da kişisel sergi düzenledi. Eserleri Kazakistan dışında diğer ülkelerdeki özel koleksiyonlarında ve devlet müzelerinde yer almaktadır.


Sanatçı Yasbi Agiyev, Kazakistan Geleneksel Düğün Kutlamasını ve Milli Sofrasını Tasvir Ediyor...
Kazakistan Resim Sanatçısı Yasbi Agiyev, ise 17 eserden oluşan Kişisel Resim Sergisinde “Gelin için Eşarp” adlı çalışmasında, düğün kutlamasının bir bölümünü tasvir ediyor. Bir dombra ile müziği çaldıktan sonra (Kazak ulusal müzik aleti), gelin geleneksel beyaz bir eşarp giyer, bu da gelinin aile ocağın hanımı olduğu anlamına gelir. “Semaverin yanında ” çalışmasında ise orta yaşlı bir kadın çay dökmektedir, yanındaki genç bayan ise kendi geleceğini düşünmektedir. Eser’de sanatçı, masada Kazakistan milli yemeği göstermektedir

Yasbi Agiyev Kimdir?
1949 yılında Kazakistan'ın Kızılorda Eyaleti’nde doğdu. 1970 yılında St. Petersburg'daki Leningrad Sanat Okulu'ndan mezun oldu. 2006’da üniversiteden mezun oldu. Bölge etnografyası müzesinde ressam olarak çalıştı. 2012'den beri emeklidir. Kazakistan'ın kültür Şahsiyetidir. Yurtdışındaki sergilerie sık sık katılmaktadır.