Kazakistanlı Üç Ressamın Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Hazırladığı ve 65 Eserden Oluşan Üç Ayrı Kişisel Resim Sergisi ile Kazakistanlı Sanatçıların Hazırladığı 43 Eser ve Azerbaycanlı Sanatçıların Hazırladığı 21 Eserden Oluşan iki Karma Sergi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy Tarafından Açıldı…
Eklenme Tarihi: 19 Kasım 2019, 17:01
Son düzenleme: 20 Kasım 2019, 09:18


Kazakistanlı sanatçılar Aytkali Zhaisanbayev, Botagoz Tolesh ve Yergali Palymbetov’un Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladıkları ve toplamda 65 eserden oluşan üç ayrı kişisel resim sergisi ile Kazakistanlı sanatçılar Muldir Sagyndykova, Nurbek Zhardemov, Oralbek Kaboke, Altynshash Alpysbayeva ve Salimgali Myrzashev’e ait 43 eserden oluşan karma resim sergisi ve Azerbaycanlı sanatçılar Asmer  Narimanbekova, Jamalа Rahmanlı ve Rafael Aliyev’e ait 21 eserden oluşan  karma resim sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy  tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, açılışa, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel, rektör yardımcısı, enstitü müdürü, dekanlar, öğretim üyeleri, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Sergi açılışında Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Azerbaycanlı sanatçılar adına Rafael Aliyev, Kazakistanlı sanatçılar  Salimgali Myrzashev, kişisel sergileri açılacak olan sanatçılar Botagoz Tolesh, Aitkali Zhaisanbayev, Yergali Palymbetov ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy birer konuşma yaptı.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi pek çok ülkeden sanatçıyı bir araya getiriyor
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ,  açılış konuşmasında “Bugün pekçok ülkeden sanatçıyı bir araya getiren, yaratıcılıkta özgürlük sağlayan ve dünya sanatını bu coğrafyada birleştiren Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi kapsamında Kazakistanlı ve Azerbaycanlı sanatçıların karma ve kişisel resim sergilerinin açılışında bir aradayız” dedi.

Yakın Doğul’u araştırmacı CERN’deki çalışmalarına başladı
Prof. Şanlıdağ önceki konuşmalarına atıfta bulunarak, açılış konuşmasında üniversitenin akademik çalışmalarına da değindi;  “CERN projesine dahil olacağımıza dair bir bilgilendirme yapmış, CERN’deki 3 araştırma grubu liderini akademik kadromuza dahil ettiğimizi duyurmuş ve 2 yıl içerisinde Yakın Doğu Üniversitesi olarak bir araştırma grubuyla projeye dahil olmak için çalışmalarımızı başlattığımızı söylemiştim. Halihazırda araştırmacılarımızdan biri CERN’deki çalışmalarına başlayarak, belirlemiş olduğumuz hedefle ilgili ilk adımı atmış oldu.”

Yakın Doğu Üniversitesi dünyanın en iyi yüksek enerji fizikçileri ve astrofizikçileri listesinde yerini aldı
Prof. Dr. Şanlıdağ, dünyada üniversiteleri derecelendirme sistemlerinden birisi olan Webometrics tarafından geçtiğimiz ay H-indeksi 100’ün üzerinde olan dünyanın en iyi Yüksek Enerji Fizikçileri ve Astrofizikçileri listesinin  açıklandığını,  Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kerem Can Koçak’ın H-indeksi 145 ile Yüksek Enerji Fiziği ve Astrofizikçiler listesinde yer aldığını vurguladı.

Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında bir öğrencimiz de Zagrep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başladı.
Prof. Dr. Şanlıdağ bir diğer gelişmeye de değindi ve Erasmus değişim programı ile ilgili  olarak, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi’sinden de bir öğrencinin Erasmus + değişim programı ile Hırvatistan’ın Zagrep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bu dönem   eğitime başladığını belirterek, ayrıca Erasmus + Öğretim Elemanı değişim program kapsamında Avustruya’nın Viyana Veteriner Üniversitesi’nden Profesör Sabine Shaefer-Somi’nin de  üniversitemizde doktora derslerine ve araştırma projelerine dün itibarıyla başladığını söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi’ne 3 en iyi araştırma ödülü
Prof. Dr. Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenlerinin 2018-19 akademik yılında ulusal ve uluslararası düzeyde 665 bilimsel etkinlik düzenlediği, 1773 bilimsel etkinliğe katıldığını hatırlatarak, bu etkinliklerin hız kesmeden devam ettiğini bu bağlamda son bir ay içerisinde Tıp Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Veteriner Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu araştırmacılarının katılmış oldukları kongrelerden 3 en iyi araştırma ödülü ve bir üçüncülük ödülü alarak KKTC’ye döndüklerini belirtti.

Prof. Dr. Şanlıdağ son olarak, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi kapsamında sanatta iz bırakan sanatçılara resim, baskı resim, fotoğraf, heykel ve seramik olmak üzere beş alanda Alasya Ödülleri verilmekte olduğunu, ödülün ise, yapılan değere ilişkin bir işin karşılığı olarak verildiğini söyleyerek, bugün sergileri açılacak sanatçılar Botagoz Tolesh, Aitkali Zhaisanbayev ve Yergali Palymbetov’un Gümüş Anahtar ödülüne layık görüldüklerini açıkladı.

Azerbaycanlı sanatçılar adına konuşan Rafael Aliyev, “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesine katılan Azerbaycanlı sanatçılar adına, Sayın Dr. Suat Günsel'e ve proje yönetimine bize sağladıkları tüm olanaklar ve yaratıcı çalışma ortamı için, minnettarlığımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Aliyev, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesine katılmaktan onur duyduklarını, projenin her bir katılımcısı, yaratıcı çalışmalarını Kıbrıs Modern Sanat Müzesi'ne bırakarak Türk dünyası kültürüne katkıda bulunduğunu belirterek; “Tüm kalbimle hepinize başarı, refah ve iyi şanslar diliyorum” İfadelerini kullandı.

“Hepimizi bir noktada birleşiyoruz, o da sanat ve yaratma arzusudur.”
Kazakistanlı sanatçılar adına konuşan Salimgali Myrzashev ise, “Dünya sanat tarihinde benzeri olmayan böyle bir projede yer almaktan şeref duyuyoruz. Proje katılımcıları adına, Sayın Dr. Suat Günsel'e ve proje yönetimine yaratıcı çalışma sağlanan koşullar için, minnettarlığımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Hepimizi bir noktada birleşiyoruz, o da sanat ve yaratma arzusudur.

Önemli olan sürekli değişen yenilikler çağında teknolojik ilerlemeyle insan ruhuna ve psikolojiye baskı yapmadan, basit bir ifadeyle, sanat ile manevi armoniye yol göstermektir. Tüm sanat türlerinin ana görevi budur.”

Myrzashev konuşmasının devamında, “Bir Kazak şair Abay'ın dediği gibi; “Önemli olan babanın oğlu değil, bir insanın oğlu olmaktır!”  Türk köklerimiz hiçbir zaman kaybolmayacak. Atalarımızın kültürü ve gelenekleri nesilden nesile geçecektir. Bizim görevimiz ise sanat yoluyla kültürümüzün benzersizliğini korumak ve sürdürmek olacaktır. Bu bağlamda meslektaşlarıma, ilham ve yeni yaratıcı çalışmalar dilerken, Kurucu  Rektör Dr. Suat Günsel’e tüm kalbimle sağlık ve bitmek bilmeyen enerji diliyorum!” dedi.

Kişisel sergisi açılacak olan Botagoz Tolesh ise, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesine katılmaktan büyük onur ve mutluk duyduğunu, Türk dünyasının birleşmesinin çok önemli ve asil bir vazife olduğunu söyledi.

“Dr. Suat Günsel’e bu görkemli projeye katılma fırsatı sağlamasından ötürü ve yaratıcı potansiyelimi daha da ortaya çıkarma fırsatı verdiği için çok müteşekkirim” diyen sanatçı, projenin kültürel etkileşimin gelişmesinde insanlığa büyük katkı sağladığını belirtti.

Türk dünyasının kültürüne büyük katkı sağlayan yaratıcı projesine katılmaktan şeref duyduğunu yineleyerek; “İyi, yetenekli, ilginç insanlarla tanıştım ve yeni arkadaşlar edindim. Serginin açılmasında emeği geçen bütün meslektaşlarıma yürekten tebriklerimi sunarım”

“Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, bir sanat köprüsü vazifesi görmekte”
Kişisel sergisi açılacak olan sanatçı Aitkali Zhaisanbayev de; “Çalışma sürecinde tüm sanatçılar, deneyim ve becerilerini birbirleri ile paylaşarak eserlerini tamamlamıştır. Projenin katılımcıları yaratıcı çalışmalarını Kıbrıs Modern Sanat Müzesi'ne bırakarak Türk dünyası kültürüne katkıda bulunuyorlar.

Medeniyetler ve kültürlerin yeşerip kökleşmesinde en önemli unsur olan sanat, Kıbrıs Modern Sanat Müzesiyle birlikte, tüm Türki cumhuriyetleri ve akraba topluluklarının birleşmesinde bir sanat köprüsü vazifesi görmektedir. Sayın Dr.Suat Günsel, bu görkemli projeye katkımı sunma fırsatı verdiğiniz için size çok müteşekkirim. Desteğiniz, ilginiz, sıcak karşılama ve dostluk dolu atmosfer için çok teşekkür ederim.”

“Sanat ölçülemez ve sınırsızdır, sanat sonsuzdur…”
Kişisel sergisi açılacak olan bir diğer sanatçı Yergali Palymbetov ise, Kıbrıs’ta düzenlenen Uluslararası sempozyum kapsamında, Türk halk sanatçılarının da katılım gösterdiği bu sergi açılışında bulunmaktan onur duyduğunu,  Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’e Türk dünyası sanatçılarını bir araya getirdiği için derin saygı ve minnettarlığını sundu.

Sanatçı; “Bu proje çok büyük bir emek ve derin bir anlam taşımaktadır. Sanat ölçülemez ve sınırsızdır, sanat sonsuzdur! Sayın Suat Bey, bir kez daha size minnettarlığımı sunuyorum, bu projenin temeli ve kalbi sizsiniz!  Serginin açılmasında emeği geçen tüm meslektaşlarımı yürekten kutlarım “ dedi.

“Kıbrıs Modern Sanat müzesi kültürleri ve halkları sanat yoluyla birleştiren bir köprüdür”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, sergi açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, bu kadar yetenekli sanatçıları bir araya getirmenin Suat Hoca’nın başarısı olduğunu dile getirdi.

Taçoy; “Sanat ve kültür bir araya gelebilir, ikisi de insanların gerek tarihsel açıdan gelen duygularını, gerekse içlerindeki diğer düşünceleri yansıtabiliyor. Ama bunun bir de ötesi var, bunları toplayabilmek, değerlendirebilmek ve geleceğe taşıyabilmek…

Yakın Doğu Üniversitesi, daha birkaç gün önce 36. yılını kutlamış olduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir sonraki kuruluş yıldönümünde, yani devletimizin kuruluşunun 37. yılında Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ni açmak için kollarını sıvamış,  hummalı bir çalışma yürütmektedir. Benim tahminlerime göre,  bugüne kadar yaklaşık 20 bin eser, bundan sonraki açılışa kadar ise 25 bin belki daha fazla eser yaratılacaktır. Ve,  bunların sergilenmesi sadece Modern Sanat Müzesi ile mi kalacak,  yoksa bunu daha ileriye mi taşıyacağız!” dedi.

Bakan Taçoy ayrıca, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ‘nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasında büyük bir katkı sağladığını, eser sayısının gelecekte 100 Bin’i aşacağı düşüncesinin heyecan ve umut verdiğini söyledi.

Hasan Taçoy, “Kıbrıs Modern Sanat müzesi kültürleri ve halkları sanat yoluyla birleştiren bir köprüdür. Serginin açılmasında emeği geçen bütün sanatçıları yürekten kutlar tebrik ederim” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı

Sanatçılara Gümüş Anahtar Ödülü ile Teşekkür Belgeleri takdim edildi, sergi kurdeleleri kesildi
Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından kişisel sergileri açılacak olan Botagoz Tolesh, Aitakali Zhaisanbayev ve Yergali Palymbetov’a Gümüş anahtar onur ödülü ile karma sergileri açılacak Azerbaycanlı ve Kazakistanlı sanatçılara teşekkür belgeleri takdim edildi.  Sergi 22 Kasım 2019 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda gezilebilecek.