Kırgızistanlı Üç Ressam, Kazakistanlı Bir Ressamın Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Hazırladığı ve 76 Eserden Oluşan Dört Ayrı Kişisel Resim Sergisi ile Rusya Sanatçıları Tarafından Hazırlanan 40 Eserden Oluşan Bir Karma Sergi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr.Faiz Sucuoğlu Tarafından Açılıyor…
Eklenme Tarihi: 26 Kasım 2019, 09:43

Kırgızistanlı sanatçılar Gulnafis Mergenbayeva, Stalbek Toktoyev ve Ulan Dzhaliyev ile Kazakistanlı sanatçı Nurlan Shilibayev’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladıkları ve toplamda 76 eserden oluşan dört ayrı kişisel resim sergisi ile Rusya sanatçıları Vera Frolova, Salavat Gilyazetdinov, Vagiz Shaikhetdinov, Gulnaz Gilyazetdinova, Khamza Sharipov, Sofya Asochakova, İgor Katonov, Duilustan Boitunov, Arzhan Yuteyev ile Amyr Ukachin’e ait 40 eserden oluşan karma resim sergisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr.Faiz Sucuoğlu tarafından açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, 27 Kasım 2019 Çarşamba günü saat 08.30’de, Kırgızistanlı üç ve Kazakistanlı bir sanatçıya ait 76 eserden oluşan dört kişisel resim sergisi ile Rusya sanatçılarına ait 40 eserden oluşan bir karma resim sergisi Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Sergi Salonunda yer alacak.

Rus sanatçılar eserlerinde ulusal geleneklerini, kültürlerini ve doğayı yansıtmakta
Karma resim sergisi açılacak Rusya sanatçılarından Vera Frolova’nın eserleri renkleri ile ayırt edilir. Salavat Gilyazetdinov, Vagiz Shaikhetdinov, Gulnaz Gilyazetdinova ise eserlerinde Başkurdistan halkı’nın kültürünü ve tarihini yansıtmaktadır. Khamza Sharipov, resimlerde Tataristan’ın ulusal gelenekleri göstermektedir. Sofya Asochakova, Hakasya’dan gelen bir sanatçı, Hakasya’nın manzaraları ve doğa’yı resimlerde çizmektedir.İgor Katonov, Altay’dan gelen ve grubun en genç sanatçısıdır. Duilustan Boitunov, Yakutistan’dan gelen bir sanatçı, eserlerinde Yakut halkını yansıtmaktadır. Altay'dan gelen sanatçı Arzhan Yuteyev de birçok ödüllere layık görülen bir sanatçıdır: Rusya Sanat Festivalinde "URAL ART WEEK - 2015" farklı kategorilerde 1. ve 2. oldu. Amyr Ukachin ise Rusya Federasyonu Devlet sanatçısıdır, eserleri bir çok müzelerde ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

Gulnafis Mergenbaeva Kimdir?
Sanatçı, 4 Eylül 1962'de Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin Semipalatinsk Bölgesinde, Kaynar köyünde doğdu. 1984 yılında Alma-Ata şehrinde bulunan Gogol adındaki Sanat Koleji'nden mezun oldu. 1994 yılında Kazak Devlet Sanat Akademisi'nden mezun oldu. 2007'den itibaren Kırgız Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği Üyesidir. 2016'dan itibaren Oş Devlet Üniversitesi'nde çalışmaktadır. Bölgesel, yerel ve uluslararası sergilerin katılımcısıdır. 2011 yılında "Sanat – ebedi yenilemedir" adlı kişisel sergisi açıldı. Eserleri Oş Güzel Sanatlar Müzesi'nde ve birçok özel koleksiyonda yer almaktadır.

Stalbek Toktoev Kimdir?
Sanatçı, 21 Nisan 1958'de Ak-Terek köyünde doğdu. 1973'ten 1977'ye kadar Frunze Sanat Koleji'nde okudu. 1977'den 1983'e kadar Moskova’da V. Surikov adındaki Devlet Akademik Sanat Enstitüsü'nde okudu. 1983'ten itibaren yerel üniversitelerde öğretmenlik yaptı.

1988'den itibaren SSCB Sanatçılar Birliği ve Kırgızistan Cumhuriyeti Birliği üyesidir. Bölgesel, yerel ve uluslararası sergilere katılmaktadır. Eserleri Avusturya, Almanya, Hong Kong, Çin, Küba, Kanada, Türkiye, Japonya ve diğer ülkelerin özel koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Ulan Djaliev Kimdir?
Sanatçı, 29 Aralık 1962'de Bişkek'te doğdu. 1982 yılında S. Chuykov Kırgızistan Devlet Sanat Koleji’nden mezun oldu. 1984'ten itibaren Oş Sanat Fonu'nda çalışmaktadır.1986-1991 yılları arasında Alma-Ata’daki Zhurgenov adındaki Sanat Enstitüsü'nün iç ve dış tasarım bölümünde okudu. 1996 yılından itibaren, Kırgız Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği üyesidir.

“Sanatçılar ve Çocuklar” adlı Uluslararası Resim, Heykel, Grafik ve Sanat Sempozyumu katılımcısıdır.2013-2017 yılları arasında, Kırgız Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği'nin Oş Şubesi Başkanıdır.1980'den beri ulusal ve uluslararası sergilerine katıldı. Eserleri Türkiye, Çin, Amerika, Kırgızistan ve Rusya ülkelerinin özel koleksiyonlarında veT. Sadykov adındaki Güzel Sanatlar Müzesi'nde bulunmaktadır.

Nurlan Şilbayev Kimdir?
Sanatçı, 29 Mart 1952 yılında Kazakistan'da doğdu.1973 yılında Auyezov Çimkent Pedagoji Enstitüsü’nün sanat ve grafik bölümünden mezun oldu. 1990'dan itibaren, Kazakistan Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği’nin üyesidir. Birçok ulusal ve uluslararası sergilerine katılmaktadır.

Sanatçının eserleri, Kasteev Devlet Ulusal Müzesi ve Güzel Sanatlar Müzesi'nin fonunda bulunmaktadır. Kazakistan Cumhuriyeti ve Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür elçisidir.2018 yılında Aitmatov'un 90. yıldönümüne adanmış uluslararası açık hava ressamlığı sempozyumuna katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti kültür ve eğitiminin gelişimine katkılarından dolayı madalya ödülüne layık görüldü.