Kırgızistanlı Sanatçılar Abazbek Apiyev, Azat İdirisov, Kazakistanlı Sanatçılar Karlygash Kanseyt, Kuralay Amanzholova ve Yerzhan Tanayev Tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin 101 Eserden Oluşan Beş Ayrı Kişisel Resim Sergisi Turizm Kültür ve Spor Eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz Tarafından Açıldı
Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2020, 15:23


Kırgızistanlı sanatçılar Abazbek Apiyev’in ‘Yolcu’, Azat İdirisov’un ‘Kişisel Sergim No2’, Kazakistanlı sanatçılar Karlygash Kanseyt’in ‘Ruh Hali’, Kuralay Amanzholova’nın ‘Metamorfozlar’ ve Yerzhan Tanayev’in ‘Jazz’ isimli kişisel resim sergileri, Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda gerçekleştirilen açılışa, Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, rektör yardımcısı, enstitü müdürü, dekanlar, öğretim elemanları, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Açılışta, Yakın Doğu Üniversitesi rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, Kırgızistan sanatçısı Azat İdirisov, Kazakistan sanatçısı Karlygash Kanseit ile Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ; “Sanat, Yaşadığımız Dünyayı Farklı Duygularla Anlatan Başka Bir Dünyadır Aslında”
Rektör yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, İnsanın kendini anlatma yöntemlerinden biri olarak kabul edilen sanatın, insanları birbirlerine yaklaştırmasıyla ön plana çıkarak aslında ortak duygu, düşünce ve değerlerin oluşmasıdır ifadelerini kullanarak; “Sanat, yaşadığımız dünyayı farklı duygularla anlatan başka bir dünyadır aslında” sözlerini, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözleriyle ifade etti.

Prof. Dr. Şanlıdağ; “Sanat yaratıcılıktır, insanın beğenisini geliştirir ve toplumlar sanata verdikleri önem kadar gelişirler.”
Prof. Dr. Şanlıdağ; “Sanat yaratıcılıktır, insanın beğenisini geliştirir ve toplumlar sanata verdikleri önem kadar gelişirler. Kültür ise genel olarak bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi birikimlerinin tümü olarak tanımlanır. Kültür ve sanat birbirinden ayrı düşünülemez. Bazen sanat anlayışı kültürleri bazen de kültürler sanat anlayışını etkilemiştir. Hatta bazı toplumlarda sanat o toplumun kültürünü oluşturan önemli bir unsurdur. Ayrıca Sanat ve Toplum yine birbirine çok büyük etki eden iki unsurdur. Sanat, içinde geliştiği ve şekillendiği toplumun aynası olarak kabul edilir. Toplumun düşünceleri, kuralları, beğenileri sanatı da ciddi şekilde etkiler. Yakın Doğu Üniversitesi olarak, her zaman sanatın bir ilham kaynağı olduğunu hatırlatacak ve sanatla insanları buluşturacak imkânlar yaratmaya devam edeceğiz.

“Yakın Doğu Üniversitesi, Bir Kuşun İki Kanatı Misali Bilim ve Sanatı Birleştirmiştir”
Eğitimde 1978 yılında başlayan faaliyetlerin sonucunda 1988 yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanarak bugün itibariyle eğitimde başarıyla dolu 40 yıl geride bırakmış olmaktayız. Yakın Doğu Üniversitesi eğitimde elde ettiği başarıları yanı sıra sanat alanında da faaliyetlerine hız vererek bir kuşun iki kanatı misali bilim ve sanatı birleştirmiştir. Yakın Doğu Üniversitesi olarak Kıbrıs Türk toplumuna verdiğimiz öncü hizmetlere 20 Şubat Perşembe günü bir yenisini daha ekleyeceğiz. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in projesi olan ve başkanlık ettiği ARGE çalışmaları sonucunda 2016 yılında model tanıtımı ile başlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili olan Günsel, Türk mühendisleri tarafından tasarlanarak prototip üretimi tamamlanan ilk modeli olan B9’un 20 Şubat Perşembe günü tanıtımı yapılacaktır. Böylece 109 mühendisin 10 yıl süren çalışmaları sonucunda üretim aşamasına gelen ülkemizin yerli ve milli otomobili bir sanat eseri niteliğinde olan “GÜNSEL”in ilk modeli B9’un tüm ihtişamıyla yollarda görmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Bu arada aynı gün Günsel’in ikinci modeli olan SUV segmentinde J9’un da model tanıtımı yapılacaktır. “J9”un yenilikçi ve teknolojik iç tasarımı yanında dış tasarımında da ülkemize ait olduğunu gösteren ve milliği yansıtılacaktır. Aracın dikiz aynalarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı ve renklerini yansıtacak şekilde tasarlanmıştır.

“KKTC’nin Uluslararası Platformlarda Tanınmasını Sağlamak Adına Çok Önemli Adımlar Atıyoruz”
Bizler Yakın Doğu Ailesi olarak bilime, eğitime, kültüre, sağlığa ve teknolojiye verdiğimiz önem kadar sanata ve müzeciliğe de önem vermekteyiz. İçlerinde birçok alanı birleştirdiğimiz müzelerimiz Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesi içerisinde ziyaretçilerinin sanat ve bilimle dolu dolu mutlu zamanlar geçirmelerini sağlamaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi olarak toplumun bilinçlenmesine öncülük ederken KKTC’nin de uluslararası platformlarda tanınmasını sağlamak adına çok önemli adımlar atıyoruz. Sanatın insanları ve toplumları birleştirici gücünü kullanarak tüm bu faaliyetlerimizi yapmaktayız.

“Günsel Sanat Müzesi Dereboyu’nda 20 Şubat’ta Kapılarını Açıyor”
Yakın bir dönemde, mevcut müzelerimize bir yenisi eklenerek ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesi dışında Lefkoşa Dereboyu bölgesinde Günsel showroomu binasında kapılarını sanatseverlere açacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli ve Milli elektrikli otomobili olan Günsel’in sanata ve kültüre yaptığı katkının bir ürünü olan Günsel Sanat Müzesi 20 Şubat’ta sanata gönül verenlerle buluşacaktır. Toplumun bütünlüğüne önem veren Günsel ailesi, kurulan müze ile Kıbrıs’ın kültürel kimliğinin, ulusal ve uluslararası sanat ortamıyla paylaşılmasına aracılık edecektir. Sanatı seven bir gelecek kuşak yetiştirmek amacıyla açılacak olan müzede Kıbrıs ve Türk Dünyasının ödüllü sanatçılarına ait birbirinden değerli 700 eser sergilenecektir.

“Kazakistan ve Kırgızistan Coğrafyalarının İzlerini Sanatçılarımızın Eserlerinde Görmek Mümkün"
Bugünkü sergilerimizde Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kazakistanlı resim sanatçıları Karlygash Kanseyt’e ait “Ruh hali” adlı 21 eser, Kuralay Amanzholova’ya ait “Metamorfozlar” adlı 18 eser, Yerzhan Tanayev’in "Jazz” adlı 17 eser ile Kırgızistanlı resim sanatçıları Abazbek Apiyev’in “Yolcu” adlı 20 eser ve Azat İdirisov’un “Kişisel Sergim No2” adlı 25 eserden oluşan toplam 101 eser yer almaktadır. Zengin bir kültür ve tarihe sahip olan Kazakistan ve Kırgızistan coğrafyalarının izlerini sanatçılarımızın eserlerinde görmek mümkündür. Sanatçılarımız eserlerinde Orta Asya Türk Dünyasının gelenek ve görenekleriyle yaşam tarzlarını modern şekillerde tasvir ederken eserlerinde figüratif soyutlama, sürrealist, realist gibi farklı modern yaklaşımların örneklerini de sunmuşlardır. Gümüş Anahtar, Uluğ Beg ve DOGDURBEK NURGAZİEV ödülleri takdim edilecek olan sanatçılarımızı tebrik eder siz değerli sanatseverleri tabloların gizemli hikâyelerinde İyi seyirler diler, saygılar sunarım."

Azat Idirisov; “Buraya Tekrar Gelme İhtiyacım Hiç Sönmeyecek”
Kişisel sergisi açılacak Kırgızistan sanatçısı Azat Idirisov ise “Kisisel sergim no2” isimli kişisel sergisi ile ikinci kez burada bulunduğunu, ancak tekrar tekrar buraya gelme ihyacının ise hiç sönmeyeceğini belirterek başladı konuşmasına.

İdirisov; “Burada rutin hayatımızı, sorunlarımızı, problemlerimizi unutarak, sadece yaratıcılığı düşünebiliriz. Sn. Dr. Suat Günsel'e böyle bir dünya yarattığı için şükranlarımı sunmak isterim. Burada bulunduğum süreçte yanımda olan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu kadar güzel insanlarla ve yetenekli sanatçılarla tanıştığım için çok mutlu olduğumu da belirtip, herkese iyi seyirler dilerim.”

Karlygash Kanseit; “Bu Sempozyum Vasıtası ile Yaratıcılığımda Sınırları Aştım, Yeni Arkadaşlarımı Buldum“
Kazakistan Sanatçısı Karlygash Kanseit de; “Bu anı heyecanla bekliyordum ve kişisel sergimi açacak olduğum için çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Bu sempozyum vasıtası ile yaratıcılığımda sınırları aştım, yeni arkadaşlarımı buldum, yeni bilgileri elde ettim. Bu geniş kapsamlı, aydınlatıcı ve ilgi çekici proje için Sn. Dr. Suat Günsel’e şükranlarımı sunmak isterim. Size sağlıklı ömür, sönmeyen enerji, yeni projeler ve başarılar için ayrılmayan ilham dilerim. Meslektaşlarıma ise tutku ve neşe dilerim.

Menteş Gündüz; “Yakın Doğu Üniversitesi KKTC’yi Lâyıkıyla Temsil Etmektedir”
Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Eski Bakanı, Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz ise, İnsanları hayvanlardan ayıran özelliğin düşünce olduğu gibi hayal etmeden bir yere varılamayacağını belirterek; “Bu üniversitenin kuruluşu bir hayal ile başladı. Buna inananlar oldu inanmayanlar oldu ama bugün gördüğünüz bu eser bir hayalle başlamış şu an somut bir hale gelmiş durumda. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar da KKTC izolasyonlar altında olsa bile sanatta, teknolojide, kültürde, sporda, eğitimde uluslararası temsiliyete sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi KKTC’yi lâyıkıyla temsil etmektedir. Değerli sanatçıların da Kuzey Kıbrıs’ta olmaları beni çok onurlandırmaktadır. Emeği olan herkese ve bu sanatları burada sergileyip uluslararası alanda yankı bulmasını sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Ödüller Takdim Edildi, Sergi Kurdeleleri Kesildi
Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Eski Bakanı, Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz tarafından, Kişisel Sergisi açılacak Kazakistan sanatçısı Yerzhan Tanayev ile Kırgızistan sanatçısı Abazbek Apiev, Kırgızistanlı Devlet Sanatçısı Dogdurbek Nurgaziev’in anısına gelecek vaat eden Genç Sanatçılara Alasya Ödülleri kapsamında verilen “DOGDURBEK NURGAZİEV” ödülü, Kırgızistan sanatçıları Karlygash Kanseit ile Azat Idirisov’a Gümüş Anahtar onur ödülü ve Alasya ödülleri kapsamında Uluslararası Resim Sanatçılarına verilen Uluğ Beg Ödülü ise Kazakistanlı Sanatçı Kuralay Amanzholova’ya takdim edildi. Sergiler, 21 Şubat 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.