Kazakistanlı Yedi Sanatçı Tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Hazırlanan ve 51 Eserden Oluşan Karma Resim Sergisi Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra Tarafından Açıldı
Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2020, 15:58
Son düzenleme: 25 Şubat 2020, 12:12


Kazakistanlı sanatçılar Yerzhan Kudaibergenov, Uluzhan Zhaugasheva, Omran Sheikmus, Asgat Dinikeyev, Gulmaral Tatibayeva, Alexey Balin ve Sabina Zakiryanova tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için 51 eserden oluşan karma resim sergisi, Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sergiye, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, rektör yardımcıları, enstitü müdürleri, dekanlar, öğretim elemanları, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Sergide, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kazakistan sanatçıları adına Alexey Balin ile Sabina Zakiryanova ve Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra birer konuşma yaptı.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Agnes Martin’in “Sanatı düşündüğüm zaman aklıma güzellik gelir. Güzellik hayatın gizemidir. Güzellik gözde değil, zihindedir. Zihnimiz bu mükemmelliğin farkındadır.” sözleriyle başladığı konuşmasında, insanların tarih öncesi çağlardan itibaren kendilerini ifade etmek için çeşitli yollar kullandıklarını, mağaraların duvarlarına çizdikleri çeşitli resimler, yaptıkları çeşitli heykel ve heykelciklerin tarih boyunca devam ettiğini vurguladı.

“Müzeciliğin İlk Örnekleri, Roma İmparatorluğu Zamanında Ortaya Çıkar”
Prof. Dr. Şanlıdağ; “Eserlerin günümüze taşınmasında müzecilik ve müzelerin büyük önemi olduğu gibi müzeciliğin başlatılmasını sağlayanları da unutmamak gerekmektedir. Dünyada müzeciliğin ilk örneklerini, Roma İmparatorluğu zamanında, sefer ve savaşlarda edinilen ganimetlerin ortaya serilerek halka gösterilmesi oluşturur. Türk müzelerinin tarihine bakıldığında ise, ilk çalışmalar çok daha yakın tarihlerde, Osmanlı İmparatorluğu zamanında yürütülen, arkeolojik eserlerin toplanmasına yönelik girişimlerde karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı döneminde önemli adımlar atılmış olmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti’nde modern müzecilik Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan kurumlar altında gerçekleşti.

“Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Tamamlandığında Dünyada Bir Benzeri Olmadığı Daha Net Anlaşılacak”
Hemen yanı başımızda Kıbrıs Modern Sanat Müzemizin büyük bir ihtişamla yükselen modern binası 15 Kasım’da açıldığında sadece bulunduğumuz coğrafyada değil dünyada da bir benzeri olmadığı daha net anlaşılacaktır. Yakın Doğu Üniversitesi olarak toplumun bilinçlenmesine öncülük ederken KKTC’nin de uluslararası platformlarda tanınmasını sağlamaya çalışmaktayız. Bugün 14 Türki Cumhuriyet ve topluluklarında Yakın Doğu Üniversitesi kadar KKTC de tüm detayları ile bilinmekte ve takip edilmektedir.” Dedi.

“Günsel Sanat Müzesi Lefkoşa Dereboyu Bölgesinde Günsel Showroom Binasında Sanatseverlerle Buluştu”
Prof. Dr. Şanlıdağ, 20 Şubat tarihi itibariyle, mevcut müzelere bir yenisinin daha eklendiğini belirterek; “Günsel Sanat Müzemiz Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesi dışında Lefkoşa Dereboyu bölgesinde Günsel Showroom’u binasında sanatseverlerle buluşmuştur. Günsel Sanat Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili olan Günsel’in sanata ve kültüre yaptığı katkının bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kıbrıs Türk Toplumunun bütünlüğüne önem veren Günsel ailesi, kurulan müze ile Kıbrıs’ın kültürel kimliğinin, ulusal ve uluslararası sanat ortamlarında paylaşılmasına aracılık edecektir. Müzede, Kıbrıs ve Türk Dünyasının ödüllü sanatçılarına ait plastik sanatların birbirinden kıymetli birçok alanında çeşitli teknik ve yaklaşımla yapılmış yaklaşık 700 eser sergilenecektir.” ifadelerini kullandı.

Bugünkü sergide Kazakistanlı yedi sanatçı tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladıkları eserlerin sanatseverlerin beğenisine sunulacağını belirten Prof. Dr. Şanlıdağ; “Kazakistan’ın zengin tarihi birçok Kazak sanatçıyı derinden etkilediğinden dolayı Kazak sanatçılar eserlerinde bu tarihi ve kültürel zenginliğin gücünü de kullanmışlardır. Bugünkü sergimizi hazırlayan sanatçılarımızı tebrik eder, siz değerli sanatseverlere tabloların gizemli hikâyelerinde İyi seyirler dilerim. “ Dedi.

Alexey Balin; “Dünyada Benzeri Olmayan Bir Projenin Parçasıyız”
Kazakistanlı sanatçılar adına konuşan Alexey Balin; “Değerli Arkadaşlarım! Dünyada benzeri olmayan bir projenin parçasıyız… Sanatçılara sağlanan koşullar, sanat eserleri yaratmak için ve yaratıcılık potansiyellerinin tezahürleri için idealdir! Bu nedenden Sn. Dr. Suat Günsel’e ve ekibine şükranlarımızı sunmak isteriz. Kıbrıs'ta modern sanatın yükselmesine yaptığınız katkınız çok değerlidir. Sanatçılara gösterdiğiniz ilgi ve desteğiniz için teşekkür etmek isteriz. Sn Günsel, size ve ailenize sağlıklı ömür, refah ve mutluluk dileklerimle.”

Sabina Zakiryanova; “Bu Sempozyum Vasıtası İle Yaratıcılığımın Sınırlarını Aştım”
Kazakistanlı bir diğer sanatçı Sabina Zakiryanova ise; “Bu sempozyuma katılma firsatını bize sunduğu için Sn. Dr. Suat Günsel’e sonsuz minnetarlığımızı belirtmek isterim. Bu sempozyum vasıtası ile yaratıcılığımın sınırlarını aştım, yeni arkadaşlar buldum, yeni bilgiler edindim. Bizler için çok değerli bir deneyim oldu ve büyük bir heves ile çalıştık. Gerçekten de, buradan farklı insan olarak ayrılıyoruz. Size sağlıklı ömür, sönmeyen enerji, yeni projeler ve başarılar için bitmeyen ilham dilerim.”

İzlem Gürçağ Altuğra ; “Dr. Suat Günsel’in Sanata Ve Sanatçıya Göstermiş Olduğu Duyarlılığı Bugün Ülkemiz Gündemine Damgasını Vurmaktadır”
Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra da; “Bizlere bu güzelliği yaşatan ve kendine özgü cesaret ve akılcılığın birleştiği bir çizgide sayısız yatırımlara imzasını atan ve sadece içerde değil aynı zamanda dışarıda da ciddi manada hayırlı sesler getiren yakın Doğu üniversitemizin Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in birçok alanları olan hassasiyetinin yanı sıra sanata ve sanatçıya göstermiş olduğu duyarlılığı da bugün ülkemiz gündemine damgasını vurmaktadır.

“Sanat İnsanın Kendini Anlattığı Bir Başka İnsana Ulaştığı Önemli Bir Araçtır”
Sanat yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutmuş ve bundan sonraki süreçlerde de gelecek kuşaklarımıza ışık tutmaya devam edecektir. Çünkü sanat, insanın kendini anlattığı, bir başka insana ulaştığı önemli bir araçtır. İnsanın kendi kendini yansıttığı, kendi duygu ve düşüncelerini de katarak oluşturduğu olgu elbette ki sanatın ta kendisidir.” dedi.

"Eğer Bir Ülke Sanattan Yoksun İse O Ülkede Ciddi Bir Eksiklik Girdabı Var Demektir"
Eğer bir ülke sanattan yoksun ise o ülkede ciddi bir eksiklik girdabı var demektir diyen Gürçağ Altuğra, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir ülke sanattan yoksunsa o ülkenin hayat damarlarından bir tanesi eksik demektir.”sözünü kullanarak; “Sanatı icra eden sanatçı bir ülkeyi uluslararası alanlarda temsil edebilecek eserleri ortaya koymaktadır ve sanat bir ülkenin uluslararası alanlarda tanınabilmesi, bilinebilmesi adına fevkalade önem taşımaktadır.

Bir ülkenin halkının kültürel değerleri ile dünya gündeminde kalabilmesinin yolu sanata ve sanatçıya verdiği değerden geçer. İşte bu bilinç ve inançla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yatırım alanlarında ciddi manada devasa eserlere başarı imzasını atan yakın Doğu üniversitemizin Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in sanata değer verme ve sanatçıya sahip çıkma kararlılığı da yaşama geçirdiği sayısız hizmetlerinin fevkalade önemli bir halkasını oluşturmaktadır. Ülkemize Kazakistan'dan gelen yedi sanatçımız Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde en üst seviyede ağırlanmıştır ve sanatçılarımızın az sonra izleme fırsatını bulacağımız değerli eserlerini yaşama geçirme aşamasına kadar ihtiyaç duyulan tüm olanaklar yine kurucu rektörümüz tarafından sağlanmıştır. Bu eserleri özde üniversitemize, genelde de ülkemize kazandıran çok değerli Kazakistan sanatçılarına içtenlikle teşekkür ediyorum. Ve tabii ki, genç devletimize sanatsal, kültürel ve ekonomik açıdan çok geniş kişiliğiyle birlikte büyük kazanımlar sağlayan ve bugün heyecanını duyduğumuz böylesine güzel bir sanatsal etkinliğinde mimar olan Dr. Suat Günsel’e de içtenlikle teşekkür ediyorum.” İfadelerini Kullandı.

Teşekkür Belgeleri Takdim Edildi, Sergi Kurdeleleri Kesildi
Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra tarafından karma sergileri açılacak Kazakistanlı sanatçılar Yerzhan Kudaibergenov, Uluzhan Zhaugasheva, Omran Sheikmus, Asgat Dinikeyev, Gulmaral Tatibayeva, Alexey Balin ve Sabina Zakiryanova’ya teşekkür belgeleri takdim edildi. Daha sonra sergi kurdeleleri kesildi. Sergiler 02 Mart 2020 gününe kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.