Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için, Kazakistanlı Sanatçılar Alisher Zhurgenov’un 20 Eserden Oluşan “Bilinç Oyunları” İsimli Kişisel Sergisi ile, Nina Tereschenko’nun 19 Eserden Oluşan ‘Üç Renk’ İsimli Kişisel Sergisi Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz Tarafından Açıldı
Eklenme Tarihi: 09 Mart 2020, 14:25


Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için, Kazakistanlı sanatçılar Alisher Zhurgenov’un 20 eserden oluşan “Bilinç Oyunları” isimli kişisel sergisi ile, Nina Tereschenko’nun 19 eserden oluşan ‘Üç renk’ isimli kişisel sergisinin yanında Valentina Mukhacheva’ya ait 5 eser Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sergiye Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, enstitü müdürleri, dekanlar, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Sergide, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kazakistanlı sanatçılar Alisher Zhurgenov ve Nina Terechshenko ile Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz birer konuşma yaptı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ konuşmasına siyahların özgürlük mücadelesinin en önemli isimlerinden ve dünyanın en iyi düşünce adamlarından biri olan Mandela’ya atıfta bulunarak, Mandela’nın “Yıllarca acı çekmek nasıl bir şeydi?” sorusuna verdiği “Ben acı çekmedim. Günü yaşamanın önemini ve yarını çok düşünmemek gerektiğini öğrendim” cevabıyla başladı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ; “Bilinmeyen Bir Geleceğe Aşırı Kafa Yormak veya Geçmişi Dert Etmek Bugünün Elimizden Kayıp Gitmesine Yol Açar”
Prof. Dr. Şanlıdağ; “İnsan hep geçmişinde yaşayarak farklı bir gelecek kurabilir mi ki?” Bulunduğumuz an çok kısa ömürlüdür ve bilinmeyen bir geleceğe aşırı kafa yormak veya geçmişi dert etmek bugünün elimizden kayıp gitmesine yol açar. Sonsuza dek mutlu yaşamak ancak an be an mümkündür. Çünkü yarınların sayısı çok değil.

Kazakistanlı sanatçıların Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı eserlerin yer alacağı Nina Terechshenko’nun “Üç Renk” adlı kişisel sergisi, Alisher Zhurgenov’un “Bilinç Oyunları” adlı kişisel sergisi ile Valentina Mukhacheva’nın resimlerinin sergileneceği sergi açılışında bir aradayız. Kazakistanlı sanatçı Nina Terechshenko’nun sloganı: aşk yoluyla saf renk ve saf düşüncelere, geçmişe değer ver, geleceğe bakma. Hayatını yaşa ve çalış, burada ve şimdi. Kazakistanlı sanatçı Alisher Zhurgenov ise “Ben şimdinin tanığıyım” diyor bugünkü sergisinde.

Kırgızistanlı devlet sanatçısı Dogdurbek Nurgaziev’in anısına gelecek vaat eden genç sanatçılara Alasya Ödülleri kapsamında verilen “Dogdurbek Nurgaziev” ödülü Alisher Zhurgenov’a ve Gümüş Anahtar Onur Ödülü” Nina Terechshenko’ya verilmiştir. Her iki sanatçımızı da gönülden tebrik ederken, P. Coelho’nun “Kapının koluna uzanacak yaşa geldiğinde, gitmeyi öğrenir insan” sözlerini hatırlatmak isterim. Anı yaşamak adına sizleri sergideki sanat eserleriyle başbaşa bırakırken, iyi seyirler diler, saygılar sunarım.” dedi.

Alisher Zhurgenov; “Bu Muhteşem Projenin Mimarına Deneyimlerimizi Dünya ile Paylaşma Fırsatını Sunduğu için Teşekkür Ederim”
Kazakistanlı sanatçı Alisher Zhurgenov ise; “Kişisel sergimin açılışında sizi görmekten mutluluk duyuyorum. Bugün sizinle eserlerimi paylaşacağım. Kırk gün içerisinde yeni arkadaşları buldum, yeni görüşlerle karşılaştım, yeni teknikleri öğrendim ve bu çok önemli bir tecrübedir. Bu muhteşem projenin mimarına, Sn. Dr. Suat Günsel'e fikirlerimizi, hayat deneyimlerimizi, duygularımızı dünya ile paylaşma fırsatını sunduğu için teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, tüm arkadaşlarıma, meslektaşlarıma ve yanımda bulunan ve destek çıkan herkese de teşekkür ederim.” dedi.

Nina Terechshenko; “Sadece Burada Yaratıcılığın Özgürlüğüne Kavuşabiliyorum. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Dünya Çapında Ünlü Olacaktır”
Bir diğer Kazakistanlı sanatçı Nina Terechshenko da konuşmasında; “Bugün, bu salonda “üç renk” adlı kişisel sergimi açıyorum. İkinci kez Kıbrıs’ta bulunuyorum ama hep yeni hevesle çalışıyorum, çünkü sadece burada yaratıcılığın özgürlüğüne kavuşabiliyorum. Ayrıca Dr. Suat Günsel’e kızım Rusya sanatçısı Valentina Muhacheva’yi da davet ettiği için özel şükranlarımı sunmak isterim. Kızımla birlikte çalıştık, ancak ben ayrılıyorum ve umut ediyorum ki bir daha onunla birlikte Kıbrıs’ta çalışma fırsatım olacaktır. Tüm Yakın Doğu ailesine, günlük problemlerimizi unutarak, onlardan uzak durmak ve sevdiğimiz işimizi yapmaya dönük yarattıkları fırsatları için teşekkür etmek isterim. İnanıyorum ki, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi dünya çapında ünlü olacaktır. Bunun için Dr. Suat Günsel tarafından her şey yapılıyor, biz de sanatçılar olarak size her türlü destek sağlamaktan mutluluk duyarız. Kızımla birlikte bu projenin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyarız.” dedi.

Menteş Gündüz; “Biz Bunları Eser Olarak Geleceğe Bırakmazsak, Geleceğe de Yön Veremeyeceğiz”
Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz ise Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında; “Kadın her zaman hayatımızda. Bir sanatçımız gerçeklikle ilgili çalışması olduğunu ancak buradaki sanatçılar tanıdıktan sonra daha farklı şeyler çizmeye yöneldiğini ve Suat Hoca’dan çok feyz aldığını, düşündük sonra daha ileri gidebileceğine yönelik açıklamalarını az önce okudum. Bir diğer sanatçımız ise okuduğu kitaplardan etkilenilerek bunu tuvale dökmeyi hedef seçmiş, çok doğru bir seçim yapmış. Çünkü geçmişten, kopmadan ama geleceği de çok dikkate almadan günü yaşayınız diyor. Doğrudur, ama eğer biz bunları geçmişten geleceğe eser olarak bırakmazsak, geleceğe de yön veremeyeceğimiz konusunda çok ciddi mesajlar verdiği kanaatindeyim. Ben bu iki sanatçımıza da yaptıkları katkıdan ve bize kattıklarında dolayı çok teşekkür eder, saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.

Ödüller Takdim Edildi, Sergi Kurdeleleri Kesildi
Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor eski Bakanı Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, konuşmaların ardından Kazakistanlı sanatçılar Valentina Mukhacheva’ya teşekkür belgesi, Alisher Zhurgenov’a Kırgızistanlı Devlet Sanatçısı Dogdurbek Nurgaziev’in anısına gelecek vaat eden genç sanatçılara Alasya Ödülleri kapsamında verilen “DOGDURBEK NURGAZİEV” ödülü ve Nina Terechshenko’ya ise Gümüş Anahtar Onur Ödülü”nü takdîm etti. Ödül takdiminin ardından sergi kurdeleleri kesildi. Sergi 16 Mart 2020 gününe kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.