Sanatçı Yerlan Nazarkulov, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için “Bella Pais Manastırı”, “Koloş Kalesi” ve “Lefkoşa’nın Fethi ” Adlı Eserlerini Tuvaline Yansıtarak Sanatseverlerin Beğenisine Sundu
Eklenme Tarihi: 03 Temmuz 2020, 11:40


Sanatçı Yerlan Nazarkulov, Kıbrıs Sanat Müzesi için, “Bella Pais Manastırı (Abbaye de la Paix)” “Koloş Kalesi” ve “Lefkoşa’nın Fethi” adlı eserlerini tuvale yansıtarak sanatseverlerin beğenisine sundu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre daha önce de Kıbrıs’ın tarihi mekanlarından St. Barnabas Kilisesi, Hala Sultan Camii ve Girne Kapısı’nı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için tuvale yansıtan sanatçı Yerlan Nazarkulov, yine Kıbrıs’ın önemli tarihi ve turistik yerlerinden Girne’de Akdenizi kucaklayan tepelerinde yer alan orijinal adı Abbaye de la Paix olan “Bella Pais Manastırı”, Limasol’a bağlı Koloş köyünde yer alan “Koloş Kalesi” ve Osmanlı askerleri ile Venedik askerleri arasında meydana gelen zorlu mücadeleyi tasvir ederek “Lefkoşa’nın Fethi” ni tuvale yansıttı.

Bella Pais Manastırı (Abbaye de la Paix)
Roma döneminde inşa edilen temeller üzerine 12. yüzyılda Lüzinyan idarecileri tarafından yapılmıştır. Orta çağda yapılan eklentiler bütününde yapı gotik mimarinin Yakın Doğu’daki en güzel örneklerinden birisidir. Beşparmak dağlarının eteğinde bir kayalık üzerinde kurulmuş olan manastırın bugünkü adı Fransızca “Abbaye de la Paix”den (Barış Manastırı) türemiştir. Ressam eserlerinde Bella Pais Manastırını farklı iki yönüyle tasvir etmiştir.

Koloş Kalesi
Koloş Kalesi, Kıbrıs adasında Limasol şehrinin 14 kilometre batısında Koloş köyünün güneybatı kenarında eski bir Haçlı kalesidir. Kale ilk olarak 1210 yılında Lüzinyan Kralı Hugh I tarafından Hospitaller Şövalyeleri için yapılmıştır. Günümüzdeki kale ise 15yy ortalarında Hospitaller Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Koloş Kalesi Orta Çağ’da büyük stratejik öneme sahipti ve bu dönemde Kıbrıs'ın ana ihracatlarından birisi olan şeker kamışından şeker üretimi için büyük tesisler içeriyordu. Kale her ne kadar şeker ile anılsa da esas olarak Commandaria şarabı ile ünlenmiştir.

Lefkoşa’nın Fethi
Lala Mustafa Paşa serdarlığındaki Osmanlı ordusu 9 Eylül 1570 tarihinde Kıbrıs’ın merkezi Lefkoşa’yı zorlu bir kuşatmadan sonra fethetmiştir. Lefkoşa’nın fethi ile birlikte Osmanlı Devleti adada bir Beylerbeylik teşkilatı kurmuştur. Ressam eserinde Lefkoşa Kalesi önünde Osmanlı askerleri ile Venedik askerleri arasında meydana gelen zorlu mücadeleyi ve kentin Osmanlı ordusu tarafından ele geçirilmesini tasvir etmektedir.

Yerlan Nazarkulov Kimdir?
1969 yılında Kazakistan'da dünyaya geldi. 1991 yılında Almatı Oral Tansykbaev Dekoratif ve Uygulamalı Sanatlar Koleji’nden mezun oldu. 1997 yılında Almatı'daki T. Zhurgenov Sanat Akademisi'nden mezun oldu. Uluslararası Avrasya Tasarımcılar Birliği üyesidir. 1993 ve 1994 yıllarında Almatı şehrinde ulusal sanat sergilerine katıldı. 1996 ve 1997 yıllarında Ular Galerisi'nde kişisel sanat sergilerini açtı. 1999 yılında Devlet ve Cumhurbaşkanlığı Ödüllerine layık görüldü. 2008 yılında Astana kentinde düzenlenen " Nevruz" adlı ulusal sanat sergisine katıldı. 2010-2011 yıllarında Başkanlık ödülünün sahibi oldu. 2012 yılında "Art Nazarkul" adlı karma sanat sergisinde yer aldı. 2013 yılında «Astana Artline» galerisinde düzenlenen uluslararası karma sanat sergisine katıldı. 2014 yılında "Astana Art Fest" adlı uluslararası sanat sergisine katıldı. 2016 yılında Almatı Devlet Merkez Müzesi'nde kişisel sanat sergisini açtı. 2017 yılında Astana Ulusal Müzesi'nde kişisel bir sanat sergisini açtı. 2016-2018 yıllarında Belarus Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO'nun desteğiyle "Lizbon'dan Vladivostok'a" adlı uluslararası sanat sergisine katıldı. 2018 yılında Astana kentinde düzenlenen «İpek Yolu» adlı uluslararası sanat sergisine katıldı.

Eserleri ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Danimarka, Hollanda ve Büyük Britanya gibi ülkelerde özel koleksiyonlarında yer almaktadır.