Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Heykel Sanatçısı Tolkunbek Esenaliyev, “Müzisyen” ve “Bayan Çello” Adlı Eserlerini Sanatseverlerin Beğenisine Sundu
Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2020, 12:40


Heykel sanatçısı Tolkunbek Esenaliyev Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için "Müzisye" ile "Bayan ve Çello" adlı heykelleri sanatseverlerin beğenisine sundu.

Kırgızistanlı heykeltıraş Tolkunbek Esenaliev, "Bayan ve Çello" adlı yaratıcı çalışmasında, bir müzik aletine nazikçe dokunan ve enstürmanı karşısında gururlu, dik bir duruş ile oturan kızı tasvir etti. Bu heykelde sanatçı, izleyiciye yeni bir müzik performansının başlangıcını görme ve hissetme fırsatını sunuyor. Sanatçı "Bayan ve Çello" adlı eserde gözleri kapalı oturan bir kızı tasvir ediyor. Kızın kapalı gözleri, en sevdiği enstürmanı çalmaktan duyduğu haz duygusunu simgelemekte. Tolkunbek Esenaliev, uzun yıllar klasik müzikle ilgilenmiş ve ünlü klasik bestecilerin eserlerinden etkilenmiştir. Sanatçı, müzisyenlerin ruh hallerini müzik yoluyla aktarabileceklerine inanmaktadır. Bu nedenle Tolkunbek, müzikal yaratıcılığa adanmış iki farklı sanat eserini sanatseverlerin beğenisine sunmuştur.

Sanatçı, Tolkunbek "Müzisyen" adlı diğer eserinde ise bir önceki eserine göre daha az deneyimli, narin, genç bir kızı tasvir etmektedir. Genç kızın çekingen ve heyecanlı tavırları, seyirci karşısında ilk kez bir müzik performansı sergileyeceğini hissettirmektedir. Müzisyen tüm endişelerine rağmen sahneye çıkmadan önce çok gururlu ve asildir. Elbisenin kabarık etek ucu, kızın güçlü karakterini simgelemektedir.

Tolkunbek Esenaliyev Kimdir?
20 Ağustos 1984 yılında dünyaya gelen Kırgız sanatçı, 2008 yılında T.S. Sadykov Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Sanat Akademisi’nden mezun oldu. 2011-2014 yılları arasında N. Isanov Devlet İnşaat, Ulaşım ve Mimarlık Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, 2015-2017 yılları arasında G. Aitiev Sanat Okulu’nda heykel öğretmeni olarak çalıştı.

2013 yılında Bişkek kentinde düzenlenen "Manas evreni" yarışma sergisine katıldı. 2014 yılında "Baba hep kalbimde" adlı genç sanatçıların yer aldığı sanat sergisine katıldı.