Sanatçı Muratjon Urmanov, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için “Fırıldak”, “Oryantal Müzik” ve “Maskeli Gelin” Adlı Eserlerini Sanatseverlerin Beğenisine Sundu
Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2020, 10:50

Sanatçı Muratjon Urmanov, Kıbrıs Sanat Müzesi için; “Fırıldak”, “Oryantal Müzik” ve “Ay “Maskeli Gelin” adlı eserlerini tuvaline yansıtarak sanatseverlerin beğenisine sundu.

Sanatçı “Fırıldak” adlı eserinde , elinde tuttuğu bir oyuncak ile geçmişin anılarını simgeleyen genç bir kızı tasvir etmiştir. Sanatçıya göre, kız, saflığın simgesi olan beyaz bir elbise giymektedir. Resimdeki koyu renkler kızın zihinsel acısını ve üzüntüsünü yansıtmaktadır. Eserde, kızın geçmiş hayatında sevdiği birini kaybettiğinin hikayesi izleyiciye aktarılmaya çalışılıyor. Sanatçı bu sahneyi allegorik şekilde resmetmiştir. Saçları rüzgarda dalgalanan narin bir kız, onu gökyüzüne götüren kara çaylağa direnmektedir.

Sanatçı Urmanov’un diğer eseri “Oryantal Müzik'te ise, üç kız tasvir edilmiştir. Kızlardan birinin elinde ulusal enstrümanlardan olan "Sato" vardır. Oryantal müziğin eşsiz ve gizemli bir enstrümanı olan sato, melodisi ile eski çağlardan beri anlatılmaktadır. Arka plandaki kızlar ise, müziği yakından dinlemektedir. Parlak renkler, eğlencenin ve gelecek eserlerin sembolüdür. Resmin sağ tarafında, müzikal performansa merakla bakan izleyiciler ve bu performanstan etkilenerek hüzünlü bir ifade ile geçmiş anıları canlan dalgın bir kız çizilmiştir. Sanatçı ayrıca, müzik aletinin etkileyici sesiyle oluşan atmosferden büyülenen genç bir çiftin görüntüsünü de tasvir etmiştir.

Sanatçının “Maskeli Gelin” adlı son eserinde ise, insanlığın tüm hüznünü ve endişesini tuvaline yansıtmaktadır. Sanatçı, dünyadaki tüm zorluklara rağmen hayatında önemli bir ana hazırlanan maskeli bir gelin imajını göstermektedir. Resimdeki parlak renkler kızın iç dünyasını ve hayatındaki diğer yaşanacak olayların heyecanını yansıtmaktadır. Sanatçı, kırmızı tonlarla kızın güçlü karakterini izleyiciye aktarmaktadır.

Muratjon Urmanov Kimdir?
1957 yılında Taşkent'te doğdu. Özbekistan Sanatçılar Birliği Üyesidir. 1970-1976 yıllarında cumhuriyetçi sanat yatılı okulunda okudu. 1976'dan 1981'e kadar Tiyatro Sanat Enstitüsü'ndeki anıtsal resim fakültesinde okudu. 1996-1998 yıllarında Berlin'in dekorasyonuna katıldı. 2000-2010 yılları arasında Sergey Barodin Müzesi'nin müdürü olarak çalıştı. 2010-2015 yıllarında "Tasviriy oyna" adlı yaratıcı derneğe katıldı. Muratjon Urmarov, Baltık Devletleri'ndeki "Çağdaşlarım" sergisine ve Özbekistan'daki birçok sergiye katılmıştır.