Tijen Zeybek’in Şiirleriyle Elçin Yoldaşcan’ın “Kıbrıs’ın Kanatları” Fotoğraf Sergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu Tarafından, Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda Açıldı
Eklenme Tarihi: 03 Mayıs 2024, 12:04

Kıbrıs doğasının zerafeti ile şiirin derinliğini bir araya getiren 100 fotoğraf ve 32 şiirden oluşan “Kıbrıs’ın Kanatları” fotoğraf sergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu tarafından Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı.

28 Mayıs’a ücretsiz olarak ziyarete açık olacak sergi; Elçin Yoldaşcan’ın Kıbrıs çektiği kuş fotoğraflarından oluşuyor. Sergide, Tijen Zeybek’in bu fotoğraflar için özel olarak kaleme aldığı şiirler de sanatseverleri eşsiz bir sanat yolculuğuna çıkarıyor.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 459’uncu sergisinin açılış konuşmalarını; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve sanatçı Prof. Dr. Elçin Yoldaşcan gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından sanatçılara, Bakan Sadık Gardiyanoğlu tarafından teşekkür belgesi de takdim edildi.


Sadık Gardiyanoğlu: “Bu sergide yer alan eserler, sadece görsel bir şölen sunmuyor; aynı zamanda KKTC’nin zengin kültür mirasını ve gelecek nesillere aktarılacak değerleri temsil ediyor.”
Konuşmasına kendisininde Yakın Doğu Üniversitesi’nden mezun olduğunu hatırlatarak başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “Yakın Doğu Üniversitesi’nden mezun oldum ve mesleğimi edindim. Bugün Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 459’uncu serginin açılışında olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin her alanda yeniliğe açık ve öncü olduğunu belirten Bakan Sadık Gardiyanoğlu, “Yakın Doğu Üniversitesi, sadece bir diploma vermekle kalmıyor. Aynı zamanda eğitimde, sanatta ve sağlıkta öncülük ediyor” ifadesini kullandı. Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’in ortaya koyduğu “kökleşme” ve “Adada kıtalı gibi yaşamak” felsefesini, başta siyaset olmak üzere, hayatının her alanında benimseyerek uyguladığını söyleyen Bakan Gardiyanoğlu, “Bugün açılışını yaptığımız bu kıymetli sergi de bu felsefenin bir ürünü. Adamızın doğal güzelliklerini sanatla birleştirip gelecek nesillere aktarıyor. Emeği geçen değerli sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.


Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Kıbrıs’ın büyüleyici doğasını Elçin Yoldaşcan’ın lensinden gözlemlerken, Tijen Zeybek’in kelimeleri de ruhumuza dokunacak.”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Pandemi döneminde birlikte çalışma olanağı da bulduğum, kıymetli bir halk sağlığı profesörü olan Elçin Yoldaşcan’ın, Kıbrıs’ta çektiği kuş fotoğraflarından oluşan bu değerli sergi; entelektüel birikimi ve üretkenliği ile ülkemizin önemli bir değeri olan ve aynı üniversite çatısı altında olmaktan onur duyduğum Yrd. Dr. Tijen Zeybek’in şiirleriyle zenginleşiyor” ifadelerini kullanarak “Kıbrıs’ın büyüleyici doğasını Elçin Yoldaşcan’ın lensinden gözlemlerken, Tijen Zeybek’in kelimeleri de ruhumuza dokunacak” dedi.

“Yakın Doğu Üniversitesi’nde 20 dekanlığın 10’unu kadınlar yönetirken, akademik kadrolarımızın yüzde 50’sini, idari kadrolarımızın yüzde 67’sini ve eğitim gören öğrencilerin yüzde 53’ünü de kadınlar oluşturuyor” diyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Elçin Yoldaşcan’ın sanatı ve Tijen Zeybek’in edebi dokunuşunu bir araya getiren bu sergi de sadece sanatın değil kadının gücünü de bir kez daha hatırlatıyor. İki değerli kadın akademisyenimize bilimsel çalışmalarının yanı sıra sanattan güç alan üretimlerini paylaştıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin Kıbrıs’taki tüm kuş türlerinin fotoğraflarına özel bir alan ayıracağını da açıkladı.


Prof. Dr. Elçin Yoldaşcan: “Doğa, renkleriyle bir bütündür ve kuşlar bu renklerin en güzel detaylarındandır.”
Kişisel fotoğraf sergisi “Kıbrıs’ın Kanatları”nın açılışında konuşan Elçin Yoldaşcan ise “Doğa fotoğrafçılığı gerçekten büyük bir çaba ve doğaya farklı bakış açısı gerektiriyor. Üstelik modellerimiz bize poz vermiyorlar, onlarla bir diyalog kurmak ve en güzel hallerini çekebilmek saatlerimizi alıyor. Bu yüzden sergideki fotoğrafları incelerken lütfen tek boyutlu bakmayın, doğayı fark edin ve doğadan aldığımız ilhamı görün” dedi.

“Doğa, renkleriyle bir bütündür ve kuşlar bu renklerin en güzel detaylarından biridir. Kuşları yok etmek veya korumak için çaba göstermemek, doğanın renklerini kaybetmesine neden olur” ifadelerini kullanan Elçin Yoldaşcan, sergisini şiirleriyle zenginleştiren Tijen Zeybek’e de teşekkür etti. Yoldaşcan, “Sevgili Tijen Zeybek’in de her zaman söylediği gibi, omuzunuzda bir ağırlık olacaksa, bu, silah değil fotoğraf makinesi olsun. Kuşları ve doğal güzelliklerimizi öldürmek için değil ölümsüzleştirmek için çalışalım” ifadesini kullandı.