İnsan Bedeninin Varoluşu Seramikte Hayat Buluyor… Vedia Okutan’ın 50 Parçadan Oluşan “EŞYANIN RUHU” Yekpare Geniş Bir An adlı Kişisel Seramik Sergisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Tarafından Açılıyor…
Eklenme Tarihi: 29 Mayıs 2019, 15:48
Son düzenleme: 06 Aralık 2019, 10:51

Seramik Sanatçısı ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Vedia Okutan’ın 50 parçadan oluşan “EŞYANIN RUHU” Yekpare Geniş Bir An adlı kişisel seramik sergisi, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman tarafından açılacak.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, serginin açılışı, 31 Mayıs 2019 Cuma, saat 11.00’de, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonu’nda yer alacak.

Sanatçının sergide yer alacak çalışmalarının bir kısmında, insanın bir sistemler topluluğu olan bedeni ve onun temel çatısını oluşturan iskeleti ele alınarak incelenmiş ve sanatsal biçimlere dönüştürülmelerindeki süreç ve aşamalar irdelendi. Sergi çalışmaları, yüzyıllar boyunca insanın sanata konu olan bedenini tanımak ve geçmişiyle ilgili gizem perdesini aralayarak yeni tasarım süreçlerine ışık tutmayı amaçlamaktadır.

Yapılan çalışmalarla bedenin fiziksel ve içsel gizemi gözler önüne serilmiş ve sanatçı kendi yaratım sürecinde üretmiş olduğu yapıtlarında, dünya görüşünü, yaşam anlayışını, toplumsal bilincini, kendine özgü anlatım diliyle sundu. Tüm bu araştırma, inceleme ve çabalar sonucunda ortaya çıkan özgün seramik çalışmalar, sanatsal ifade yöntemleri ile yeni tasarımların ve plastik bir dilin oluşmasına zemin hazırlayacak.

Eski Ağırlık Ölçü Birimleri Sanatsal Objelerde Yer Alıyor…
Çalışmaların bir diğer kısmında ise zamanla işlevselliğini yitirmiş ancak üzerinde barındırdığı hissiyatı katbekat arttırmış olan eski kullanım nesneleri, sanat eserinin yaratım sürecinde elverişli bir sanat nesnesine dönüştürüldü. Bu yönüyle de, eski dönemlerde kullanılan ağırlık ölçü birimlerinin, sanatsal seramik eserlerinde çamurla birlikte kullanılmasının, eserin sanatsal niteliğine olumlu katkı koyacağı düşünüldü. Eski kullanım nesnelerinin sanat nesnesi olarak kullanılması bağlamında ağırlık ölçü birimlerinin seçilmesinde en önemli etkense insana, yaşamı süresince ağırlığını yoğun olarak hissettiren -okka basan- anlarından feyz alınmasıdır.

“EŞYANIN RUHU” Yekpare Geniş Bir An Sergi, 15 Haziran 2019 tarihine kadar 08.00-17.00 saatleri arasında Yakın Doğu Hastanesi Sergi Salonu’nda ziyarete açık olacak.