Kırgızistan Resim Sanatçıları Ruslan Ibraimov’un (Melodi) ile Azamat Abakirov’un (Ebedi Görüntüler) Adlı İki Kişisel Resim Sergisi ile Kazakistanlı Resim Sanatçıları ve Türkiye Baskı Resim Sanatçıları Tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Hazırladıkları İki Ayrı Karma Sergi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy Tarafından Açılacak
Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2020, 14:10
Son düzenleme: 27 Ocak 2020, 13:00


Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kırgızistan resim sanatçıları Ruslan Ibraimov’a ait 20 eserden oluşan (Melodi) adlı sergi ile Azamat Abakirov’a ait 19 eserden oluşan (Ebdedi Görüntüler) adlı iki ayrı kişisel resim sergisi ile Kazakistanlı resim sanatçıları Natalya Ligay, Alisher Zhurgenov, Yersain Japakov ve Nurtay Zhardemov’a ait 28 eser ile ve Türkiye baskı resim sanatçıları Yurduşen Konanç, Funda Altın, Hatice Çöklü, Fatma Duygu Şenocak ve Utku Öksüz tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırladıkları 30 eserden oluşan iki ayrı karma, toplam dört sergi, 97 eser Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgide, 27 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 08.30’da Kırgızistan resim sanatçıları Ruslan Ibraimov’a ait (Melodi) adlı 20 eserden oluşan sergi ile Azamat Abakirov’a ait (Ebdedi Görüntüler) adlı 19 eserden oluşan iki ayrı kişisel resim sergisi ve Kazakistanlı resim sanatçıları Natalya Ligay, Alisher Zhurgenov, Yersain Japakov ve Nurtay Zhardemov’a ait 28 eser ile ve Türkiye baskı resim sanatçıları Yurduşen Konanç , Funda Altın, Hatice Çöklü, Fatma Duygu Şenocak ve Utku Öksüz tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırladıkları 30 eserden oluşan iki ayrı karma toplam dört sergi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda yer alacak.

Kırgızistan resim sanatçısı Ruslan Ibraimov kimdir?
29 Haziran 1964 yılında Frunze şehrinde (Bişkek) dünyaya geldi. Chuikov Kırgız Devlet Sanat Koleji'nden mezun oldu.Kırgız Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği üyesidir.Ulusal ve uluslararası sergilere katılmaktadır.

2000 yılında İstanbul’da düzenlenen Kırgız sanatçıları sanat sergisine katıldı, 2002 yılında Türkiye'nin Çorlu şehrinde kişisel sanat sergisini açtı.

2009 yılında Bişkek’teki Kırgız sanatçıları sanat sergisine katıldı. Gapar Aitiev Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki «Aksan» sanat grubunun sergisine katıldı.

Yine 2009 yılında Astana'daki NASSANAT Galerisi'nde kişisel sergisini açtı. 2016 yılında Kazakistan'da 2 kişisel sergi daha açtı. Eserleri, ABD, Almanya, Türkiye, Kazakistan ve Çin’de birçok özel koleksiyonda yer almaktadır.

Kırgızistanlı resim sanatçısı Azamat Abakırov kimdir?
15 Kasım 1982 yılında Kırgızistan'da dünyaya geldi. 2004 yılında Chuykov Kırgız Devlet Sanat Koleji'nden mezun oldu. 2007 yılından beri Kırgız Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği Gençlik Derneği üyesidir. 2009 yılında T. Sadykov Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Sanat Akademisi'nden mezun oldu. Aynı yıl itibariyle Kırgız Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği üyesi oldu. 2016 yılında Lanzhou Ulaştırma Üniversitesi’nin, Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden mezun oldu. Cusup Balasagun Kırgız Millî Üniversitesi’nin tasarım bölümünde öğretmen olarak görevini yapmaktadır.

Kazakistan Sanatçıları Karma Sergi
Alisher Zhurgenov, resimlerinde Kazak halkının kültürünü ve geleneklerini tasvir ediyor. Natalia Ligay'ın resminin olağanüstü bir duygusallığı vardır. Resimler çevredeki alana nüfuz eden ışık yayar. Tuvallerde, sanatçının ruhunun bir parçasını taşıyan görüntüler canlanıyor. Çeşitli yazı teknikleri, suluboya, yağlıboyayı kullanarak hafiflik ve özgürlük havasını yaratır.

Nurtay Zhardemov genellikle müziğe göre boyar. 2006 yılında Uralsk'taki uluslararası bir sergide yüksek lisans dersi sırasında Ennio Moriccone'nun müziği eşliğinde “Arzu Tiyatrosu” adlı resim üzerinde çalıştı. Kazakistanın ünlü bestecisi Shamshi Kaldayakov'un eserleri üzerinde 30'dan fazla resim yarattı. Sanatçıya göre, doğru ruh haliyle, müzik ilişkisel hisleri güçlendirir, el ve elin olağanüstü hafifliği hissi ortaya çıkar.

Yersain Zhapak'ın resim tarzına yaklaşım tarzı Dadaizm: saf bir algı ile dünyayı bir çocuğun gözünden görür. Yersain Zhapak sanatta çok yönlüdür, konuşma sanatına sahiptir, Kazakistan Devlet Üniversitesi gazetecilik fakültesinden mezun olmuştur. Kazakistan sanatçıları hakkında birçok makale yazdı.

Türkiye Baskı Resim Sanatçıları
Sanatçı rezidansı program koordinatörlüğünü Doç. Dr. Erdoğan Ergün’ün yürüttüğü Türkiye baskı resim sanatçıları Yurduşen Konanç , Funda Altın, Hatice Çöklü, Fatma Duygu Şenocak ve Utku Öksüz tarafından hazırlanan karma serginin küratörlüğünü Yrd.Doç.Dr. Yücel Yazgın yapıyor. Doç. Dr. Erdoğan Ergün, Türkiye’den akademisyen sanatçıların 10 gün boyunca Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi resim ve baskı resim atölyelerinde çalıştay yaparak Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için eserler ürettiklerini söyledi.

Yakın Doğu Baskı Resim Sanatçı Rezidansı ile ilgili bilgiler de aktaran Doç Dr. Ergün, uygulamanın çalışma disiplinlerinin tüm geleneksel baskı yöntemleri olan, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin baskı resim atölyelerinde gerçekleştirilen uluslararası bir sanat oluşumu olduğunu söyledi. Programın temel amacının çağdaş sanat alanında özellikle Türk dünyasındaki baskı resim sanatçılarına ev sahipliği yaparak katılımcı sanatçıların gerçekleştirdiği özgün eserleri, 2020 yılında tamamlanacak 20.000 m2 kapalı alanı olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi koleksiyonunda yer almasını sağlamak olduğunu belirtti.

Sanatçı Rezidansının bugüne kadar 100’den fazla baskı resim sanatçısını misafir etiğini de dile getiren Doç. Dr. Erdoğan Ergün, “Sanatçılara araştırma ve üretim olanakları sağlamanın yanı sıra, geziler, seminerler, atölye söyleşileri de düzenliyoruz. Ayrıca görsel bir bellek oluşturma amacıyla sanatçıların bakış açısı, çalışma yöntemleri ve genel olarak sanat hakkındaki görüşlerinden oluşan kısa röportajlar atölye ortamında video çekimleri ile belgeleniyor.

Utku Öksüz
Bugünü ürkütücü bir rengi, bir sesi yaşamış, savaşın acısını algılatmaktayım. Gölgeler acıyı, karanlığı, ölümü anımsatırken aynı zamanda öldürmenin anlamsızlığı, barbarlığını çağrıştırmaktayım. Ne zaman ki dünya kaos ortamından kurtulursa bende o zaman çiçek resmi çizeceğim. Hatta yaşamın trajik boyutu içinde sevgiye karşı oluşunu çalışmalarımda yansıtıyorum. Bu düşüncelerimde, savaşın toplumları nasıl felaketlere sürüklediğini veya özgürlüğünü yitirmiş yığınların, yaşama mücadelelerini yansıtan çalışmalarımı incelenmesinin ilginç olacağı görüşündeyim. Savaş sonrası geriye kalanları irdelemiş olduğum çalışmalarla ele aldım.

Fatma Duygu Şenocak
Kapı metaforu bu çalışmalarda kişinin vazgeçtiklerini ve bulmak istediklerini aramayı temsil etmektedir. Hayatta yeni bir yola girmek yeni bir kapıyı da aralamak demektir. Eskimiş ve yıpranmış kapılar hayatımız boyunca verdiğimiz kararların sonuçlarından dolayı olgunlaşmış olmayı simgelerken çalışmalardaki tüm kapıların kapalı olması insanoğlunun mahremiyetine verdiği önemi temsil etmektedir.

Funda Altın
Hayaller içinden süzülürken hayatım, hayallerin gerçekliğine özlem duyarım. Bazı günler kötü bir rüya, bazı rüyalar ise güzel bir gün gibi geçerken anlamaya çalışırım, zaman bizim dostumuz mu düşmanımız mı? Ne zaman uyanığım, ne zaman kendimden geçiyorum? Kafamın içinde dönüp duran düşünceler ne zaman yerli yerine oturacak, huzur kapımızda mı, yoksa uzak diyarlardan bizi ziyarete gelmeyi planlamayı mı planlıyor? Ve artık inanıyorum... Güneş yüzünü artık gösterdi, ben de minnetle, onun hiç batmayacağı bir hayata kollarımı açtım.

Hatice Çöklü
Bir sanatçı olarak kimlik, gelenek görenek, göçmen işçilerin sorunları, mahrem ve masumiyet, meseleleri gibi konular üzerine eğilirken, fotoğraf, heykel, video, düzenleme, baskı teknikleri gibi farklı disiplinlerle oluşturduğum yapıtlarımı, ironik, parodik bazen de in yer face biçimlendirme yöntemiyle yansıtmaktayım.