Kazakistan Resim Sanatçısı Kuralbek Kossuakov’un 18 Eserden Oluşan (Gidenler) ve Özbekistan Resim Sanatçısı Lyubov Tiora’nın 45 Eserden Oluşan “Еkspireal” ( Gerçekte Ruh Deneyi ) Adlı ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Hazırlanan İki Kişisel Resim Sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy Tarafından Açıldı
Eklenme Tarihi: 29 Ocak 2020, 16:05
Son düzenleme: 31 Ocak 2020, 10:43


Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kazakistan resim sanatçısı Kuralbek Kossuakov tarafından özel olarak hazırlanan ve 18 eserden oluşan (Gidenler) ve Özbekistan resim sanatçısı Lyubov Tiora’un 45 eserinden oluşan “Еkspireal” ( Gerçekte Ruh Deneyi ) adlı kişisel resim sergileri Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgide, açılışa, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel, rektör yardımcıları, enstitü müdürleri, dekanlar,öğretim elemanları,sanatçılar ve misafirler katıldı.

Açılışta, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kazakistan resim sanatçısı Kuralbek Kossuakov, Özbekistan resim sanatçısı Lyubov Tiora ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ; “Yakın Doğu Üniversitesi Sanatta Olduğu gibi Sporda da Önemli Katkılar Sağlamaya Devam Ediyor”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ konuşmasında, Avrupa Üniversiteler Birliği, UNESCO bünyesindeki Dünya Üniversiteler Birliği, İslam Dünyası Üniversiteler Federasyonu gibi 118 ulusal ve uluslararası kuruluşa üye olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin benimsemiş olduğu 4’üncü Nesil Üniversite modelinin eğitimde kaliteyi, nitelikli araştırmayı, Ar-Ge ve inovasyonu ve toplumu dönüştürmeyi esas almakta olduğunu belirtti.

Prof. Dr.Şanlıdağ, eğitimde; 21 Fakülte, 220 lisans ve önlisans, 218 lisansüstü program, 8 enstitü, 3 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 3 okul, 33 araştırma/ uygulama merkezi ve 1500’ün üzerinde akademisyenle seçkin öğrencilerine en iyi eğitim ve öğretim ortamını sağlamaktadır.

Bilimde son 5 yıldır uluslararası indekslerde taranan yayın sayımızı istikrarlı bir şekilde arttırdık ve son 2 yıldır 1200’ün üzerine çıkarmış bulunmaktayız. Yayınlarımız yalnızca nicelik açıdan değil nitelik yönünden de önemli noktalara gelmiştir. Bir yandan 100’e yakın kurum ve kuruluşla ortak araştırmalar yaparken bir yandan da yayınlara yapılan atıf sayısını yükselterek, görünürlüğümüzü arttırdık. Örneğin Web of Science’ta taranan dergilerde yayınlarımıza yapılan atıf sayıları 2015’de 1019, 2016 da 1307, 2017’de 2041, 2018’de 3289, 2019’da ise 5535 olmuştur.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ; “Yakın Doğu Üniversitesi sanatta olduğu gibi sporda da önemli katkılar sağlamaya devam ediyor”
Topluma hizmet kapsamında Üniversitemiz hem sanatta hem de sporda yerel ve evrensel düzeyde önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Bu bağlamda sporda; 2019 yılında 1615 lisanslı sporcu ile atletizm, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, satranç, tenis, yüzme ve güreş gibi branşlarda hem kadınlar hem de erkeklerde 53 şampiyonluk kazandı. Yakın Doğu Koleji ile İlkokulu da farklı branşlarda 20 şampiyonluğa imza attı. Toplam 73 şampiyonluk kazanılan sezonda, Yakın Doğu Üniversitesi yüzücüleri 35 KKTC Rekoru ve 136 Yaş Rekoruna imza attı.

Prof. Dr. Şanlıdağ: “254’üncü Sergiyi Açıyoruz”
Topluma hizmet bağlamında sanatta ise, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi kapsamında 2019’da onlarca çalıştay ve sempozyum yapıldı. 1500’e yakın sanatçı 2000’in üzerinde eser üretti. 232 sergi açıldı. 2020’de de hız kesmeden devam edeceğimizi söylemiştik. Bugün 254. sergi açılışında birlikteyiz. 2020’nin Ocak ayında 27 sergi açılışını gerçekleştirmiş olacağız. Günde birden fazla sergi olacak gibi görünüyor.

Bugün de Kazakistan resim sanatçısı Kuralbek Kossuakov’un 18 eserden oluşan (Gidenler) ve Özbekistan resim sanatçısı Lyubov Tiora’nın 45 eserden oluşan “Еkspireal” ( Gerçekte Ruh Deneyi ) adlı iki kişisel resim sergisinin açılışında biraradayız. Her iki sanatçımız da gümüş anahtar ödülüne layık görüldüler, onları yürekten kutluyoruz. KMSM Projesi başta olmak üzere, birçok önemli projeye imza atan ve hayatın her alanında tecrübeleriyle bizlere önderlik eden, başta Suat Hocamız olmak üzere Günsel Ailesi’nin herbir bireyine, sanatçılarımıza, çalışanlarımıza, teşekkür eder, saygılar sunarım.” İfadelerini kullandı.

Lyubov Tiora; “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Sanatçılar için Nuhun Gemisi gibidir”
Özbekistan resim sanatçısı Lyubov Tiora, konuşmasında “Birçok şey söylemek isterim, ancak zaman çok kısıtlıdır, tıpkı bizim bu dünyada hayatımız gibi. Ve bu limitli zaman diliminde güzel, değerli, önemli ve anlamlı birşey yapmalıyız ve bırakmalıyız. Burada bulunduğumuz süre içinde koordineli ve iyi organize edilmiş işlere şahit olduk. Ancak şaşırtıcı olan ise gösterilen sevgi ve fedakârlıktır. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, sanatçılar için Nuhun Gemisi gibidir. Burada, özel atmosferinde bir nevi sanat “jenetik havuzu” biriktiriliyor. Ve biz çabaladık, çabaladık ki çalışmalarımız genel büyük misyonu ve vizyonu ile uyumlu olsun. Sanatçı olarak çok iyi biliyoruz ki her işte ufak detaylar da önemlidir. Eserleri taşıma, koruma ve bakım işlemleri de çalıştığımız sürecinin bir parçasıdır. Ancak biliyoruz ki profesyonel bir iletken olmadan, müzik olamaz. Sn. Dr. Suat Günsel, sizin çok yönlü kişiliğinize, düşüncelerinizin ölçeğine, faaliyetlerinize ve sanat vasıtası ile toplumu dönüştürme kapasitenize hayran kalmıştım. Sanatçılara gösterdiğiniz ilgi ve inceliğiniz için teşekkür ediyorum. Bir sanatçı ancak özgür uçuş şartlarında yaratabilir ve burada hepimiz serbest uçtuk ve ortaya gerçek sanat eserleri çıkarttık. Anlayışınız ve hikmetiniz için, fikriniz ve vizyonunuz için, sevgi ve ilginiz için, çok anlamlı bakışlarınız için – herşey için teşekkür ederiz. Bize destek olduğunuz için teşekkür ediyoruz. Evet, bazılar diyor ki sanatçılar ilginç, değişik insanlar, ancak içimizde yüce bir itici güç vardır ki bu gücümüz tüm işlerimizin başlangıcıdır. Bu güç gururumuzdur! Sizinle çalışmaya hazırız, sizinle yaratmaya hazırız.”

Kuralbek Kossuakov; “Sn Günsel, Sn Günsel, Tüm Türk Dünyasını Bir Araya Toplayıp, Farklı İnsanlarla Buluşma, Çalışma ve Yaratma Fırsatı Sunmuştur"
Kazakistan resim sanatçısı Kuralbek Kossuakov; “Kisisel sergimin açılışına hoş geldiniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kişisel sergi açmak benim için büyük bir gururdur ve mutluluktur. Bu proje ile Sn. Dr. Suat Günsel tüm Türk dünyasını bir araya toplayıp, farklı insanlarla buluşma, çalışma ve yaratma fırsatı sunmuştur. Sn. Dr. Suat Günsel, size sonsuz şükranlarımı sunarken, uzun ve sağlıklı bir ömür, meslektaşlarıma da sönmeyen enerjiyi ve ilham dilerim.”

Bakan Taçoy; “Aslında Sanatçı Bir Yerde Bir Özne, Yarattığı Sanat ise Bir Nesnedir”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise, sergi alanına girdiğinde bir renk cümbüşüyle karşılaştığını ve renklerin içerisinde gerçek anlamıyla kişinin günlük yaşantısına göre nerede olduğunu ve nasıl kanıksandığını yorumlamaya çalıştığını vurguladı...

Bakan Taçoy; “Aslında sanatçı bir yerde bir özne, yarattığı sanat ise bir nesnedir. Bu nesne içerisinde bazı başlıkları sıralamak gerekir. Onlara bir göz atmak gerekir. Sanatçı önce kendi psikolojisini ortaya koyar. Ne düşündüğünü ortaya koyar. Kendi felsefesini paylaşır. Bunu yaparken aldığı eğitimi yansıtır. Hissettiği estetiği sergilemeye çalışır. Psikolojinin, felsefenin eğitimin ve estetiğin bir araya gelerek oluşturduğu nesnenin içerisinde sanatçı sanat kavramını ifade etmektedir. Ruh halini kullandığı renklerle yansıtır.

Esasında Herkes Bir Sanatçı...
Sadece resmetmek sanat değildir. Düşündüğünü nesneye aktarmak da sanattır. İşte bu sanatı ortaya çıkartmak eğitime bağlıdır. Sadece sanatçını ortaya koyduğu esere bakmayın onun ortaya çıkışındaki etkileşimi de çok önemlidir. Ayrıca, örneğin Yakın Doğu Üniversitesi birçok alanda sanat eseri ortaya koymaktadır. Yapılan her hareket eğitime kalite katmaktadır. Bu kaliteli eğitimi alan kişiler bir şeyleri yaratabilme noktasına geliyor. İşte Yakın Doğu Üniversitesi bu bağlamda oldukça fazla girişimde bulanan, tüm alanda etkili olan bir üniversitedir. Bunu takdir etmemek elde değil. Bu güzelliklerin devam etmesini diliyorum.” Dedi.

Sanatçılara Gümüş Anahtar Onur Ödülü Takdim Edildi, Sergi Kurdeleleri Kesildi
Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından Kazakistanlı Sanatçı Kuralbek Kossuakov’a ve Özbekistanlı sanatçı Lyubov Tiora’ya Gümüş Anahtar onur ödülü takdim edildi. Daha sonra sergi kurdeleleri kesildi. Sergiler 07 Şubat 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.