Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Sanatçı Muratjon Urmanov, Karantina Günlerinde Kıbrıs’ın Tarihi Mekanlarından Esinlenerek Kıbrıs Türk Kültürünü Çeşitli Yönleriyle Tuvale Resmetti
Eklenme Tarihi: 15 Haziran 2020, 08:55

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan kovid-19 salgınında alınan önlemler çerçevesinde uzun bir karantina süreci yaşandı. Resim, heykel, seramik ve baskı resim sanatçıları ise bu süreçte kovid-19 ile mücadeleye destek olabilmek adına Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için ürettiler.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sanatçı Muratjon Urmanov, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Covid-19 karantina günlerinde Kıbrıs'ın tarihi mekanlarından esinlenerek Kıbrıs Türk Kültürünü çeşitli yönleriyle resmetti.

Sanatçı Muratjon Urmanov'un beş eserinden oluşan ve Kıbrıs'ın tarihi mekanlarından esinlenerek, Kiraz, Dokumacı, Salamis Antik Kent, St.Barnabas ve İsimsiz adını verdiği eserlerinde Kıbrıs Türk kültürünü tuvaline yansıttı
Eserleri arasında yer alan Salamis Antik Kent, Bronz Çağı’nda kurulmuş ve zamanında Kıbrıs’a başkentlik yapmış olan Salamis Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 11. yy’a a kadar uzanıyor.
Sanatçının resmettiği St. Barnabas Manastırı ise, Kıbrıs adasının Mağusa bölgesinde yer alan ve adaya Hristiyanlığı getirdiği kabul edilen Aziz Barnabas adına inşa edilen manastır günümüzde ikon ve arkeoloji müzesi olarak kullanılmaktadır.

Muratjon Urmanov Kimdir?
1957 yılında Taşkent'te doğdu. Özbekistan Sanatçılar Birliği Üyesidir. 1970-1976 yıllarında cumhuriyetçi sanat yatılı okulunda okudu. 1976'dan 1981'e kadar Tiyatro Sanat Enstitüsü'ndeki anıtsal resim fakültesinde okudu. 1996-1998 yıllarında Berlin'in dekorasyonuna katıldı. 2000-2010 yılları arasında Sergey Barodin Müzesi'nin müdürü olarak çalıştı. 2010-2015 yıllarında "Tasviriy oyna" adlı yaratıcı derneğe katıldı. Muratjon Urmarov, Baltık Devletleri'ndeki "Çağdaşlarım" sergisine ve Özbekistan'daki birçok sergiye katılıyor.